Светът продължава да се вълнува от случващото се в Украйна.

...
Светът продължава да се вълнува от случващото се в Украйна.
Коментари Харесай

Георги Марков пред ПИК: ДСБ е проклятието за България! Няма как да си десен и да участваш в репресивна коалиция със социалистите и с Бойко Рашков

Светът продължава да се вълнува от протичащото се в Украйна. НАТО, Съединени американски щати и Европейски Съюз не престават с налагането на наказания против Русия.

Някак надалеч от публичното внимание мина и черната дата 24 март, когато и Съединени американски щати започнаха бомбардировките над тогавашна Югославия, които продължиха 78 дни и лишиха живота на над 2500 мирни жители.

По тези, а и други настоящи тематики от българския и европейски политически живот, организация ПИК потърси за коментар някогашния народен представител от Великото Народно заседание Георги Марков. С конституционния арбитър беседва Ивайло Атанасов:
свързани новини109545на 11.11.2019242003на 15.07.2021
- Г-н Марков, на 24 март се навършиха 23 години от варварските бомбардировки на над тогавашна Югославия. Вие тогава сте бил парламентарен арбитър и като подобен участвате в така наречен дело за НАТО. Бихте ли припомнили за нашите читатели най-важното за тази покруса, която тогава се разигра?

- Беше варварска война! Бомбардировките започнаха на 24 март 1999 година Бомбите падаха на 60 км. от София. Една американска ракета дори отнесе и покрив на къща в Горна баня.

Важното е да се каже, че тази война стартира без глоба на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Операцията беше посочена с кодовото име " Съюзна мощ ", само че в Америка я назоваха " Благородна наковалня ". Загинаха на 2500 души, в това число и доста деца. Минавайки по-късно през Белград, ясно виждах по какъв начин постройката на националното радио и телевизия на дълго време стърчеше разрушена, като знак за вандалщината. Лично аз си припомням и опустошения мост в Нови Сад. Изобщо огромна покруса!
свързани новини106492на 07.03.2019
Българската страна резервира публично неутралитет по войната. България подписа контракт с НАТО, който имаше политически и боен темперамент, по силата на който самолетите на можеха да прелитат над територията на България, само че забележи - единствено от запад към изток. България не позволи от нейното въздушно пространство нахлуване над нашата прилежаща славянска и православна страна.

В Конституционния съд беше формирано дело, по което аз бях докладчик. То пристигна в петък и трябваше да го решим в понеделник сутринта рано. Аз изчетох решението в особено пристигнала радиокола на БНР с починалия ми другар, журналистът Ангел Шойлев. Идеята беше България да изпревари Румъния. Ние трябваше да изтълкуваме дали при съществуването на боен контракт на България с НАТО е належащо Народното събрание да дава позволение за всеки обособен прелитащ аероплан. Нашето пояснение беше, че при съществуването на подобен контракт, който е утвърден, обнародван и влезнал в действие за България, позволяващ прелитането от запад на изток на американски самолети, не е належащо настрана решение за всеки съответен случай.

Тъй или другояче България се надпреварваше с Румъния по какъв начин по-добре да наподобява пред американските началници и успяхме с няколко часа, с помощта на това решение на Конституционен съд, да ги изпреварим.

- Как се одобри, вие сте остарял софиянец, войната на в (тогава към момента Югославия) измежду необятната българска общност в столицата, а и в страната?

- Социологическите организации тогава даваха, че над 80% от българите са против тази война. На доста места в столицата се събираха подписи. И то нямаше по какъв начин да бъдем за такава война.

За младите читатели на ПИК няма по какъв начин да не кажа, че към момента тогава, през 1999 година, бяха живи доста генерации българи, които имаха много положителни усеща към прилежаща Югославия, а да не кажа, че им завиждахме. за нас беше Запада. Те не влязоха нито в НАТО, нито във Варшавския контракт, не бяха и в Съвет за икономическа взаимопомощ. Пътуваха си, където желаеха. Бяха залети от артикули. Даже не ни пускаха да минаваме оттова. През 1974 година, на път за Унгария, имах шанса да видя Ниш. Ами той ми се стори като на Запад - и като магазини, и като уредба и като облекло на хората.

В издадоха само песента за Гунди и Котков след тяхната крах на 30 юни 1971 година, Бог да ги елементарни.

Поколения българи гледаха югославските партизански филми. Като най-незабравим от тях беше " Валтер брани Сараево ". В него участваха по едно и също време Бата Живойнович, Любиша Самарджич и Раде Маркович. Да не приказваме за рок групите им. Че “Биело дугме “ и изключително " Сребърни крила ", пълнеха стадионите. " Сребърни крила ", които бяха хървати по генезис, имаха една ария " О, Анна ", която беше цялостен шлагер в България. А Кичо Слабинац и Джордже Марианович, който умря предходната година от ковид, пукаха по шевовете зала " Универсиада ".

- Всеизвестен факт е, че сегашният президент на Съединени американски щати - Джо Байдън, който тогава е към момента сенатор, има ястребска позиция по това, че би трябвало да бъде ударена.

- Да, президентът Байдън, тогава сенатор, се хвалеше, че той най-много е предложил да бъде бомбардирана Югославия. И споделяше: " Да, аз предложих и непрестанно предлагах да бъдат взривени всички мостове и да бъде бомбардиран Белград, с цел да може най-сетне тази страна да одобри нашите западни полезности ".

Кои са западните полезности през днешния ден на президента Байдън? Започваме от третия пол, минаваме през гей браковете и гей осиновяванията, та da стигнем до мигрантите и разрушение на обичайното семейство.

В резултат на тази война се сътвори изкуствената страна Косово, която през днешния ден не е приета от доста от страните-членки на Европейски Съюз - Румъния, Словакия, Кипър, Гърция, Испания.

- Преди няколко дни, по време на срещата Европейски Съюз и НАТО, президентът на Украйна Володимир Зеленски, насочи запитване към унгарския министър председател Виктор Орбан с кой е в тази война - с Русия или с Украйна...

- Въпросът беше доста безразсъден и явно Зеленски го сложи по предписание на неговите американски началници, сякаш да злепостави Орбан. Само че той не знаеше с кого си има работа...

Унгарският министър председател му отговори, че в тази война е за и това още повече подвигна рейтинга му в страната седмица преди изборите на 3 април. Унгарците приветстват тази негова позиция.

Орбан беше безапелационен, че войната сред Русия и Украйна не е война на Унгария, тъй като по чл.5 от натовския контракт и двете страни - Русия и Украйна, не са в НАТО.

Между другото, унгарците са за образец по метода, по който се отнасят с предишните през нея към този момент 500 000 бежанци през границата с Ужгород в Украйна. Лично Виктор Орбан преспа 3 дни на границата и ръководеше интервенция, защото там е много тясна линията. Една част, които са с маджарски генезис, бяха разквартирувани, другите бяха съвършено обслужени и съпроводени до гари и аерогари, с цел да могат да заминат на Запад.

Унгария осъди изрично войната и взе участие във всички наказания на и Европейски Съюз като изключим енергийните, защото, както Орбан сподели, това би било в несъгласие на националния интерес на страната, която получава 85% от газа от Русия.

Орбан няма за задача да се хареса на новата американска администрация. Той се харесва на другата част на Америка - тази на Доналд Тръмп, който в неделя сподели, че Байдън е най-слабият президент в историята на Америка и нито знае къде е, нито знае какво прави. Това са думи на Доналд Тръмп, който както е известно, не призна изборите. Президентът Тръмп категорично два пъти поддържа Виктор Орбан за изборите.

Любопитно е обаче, че новата американска администрация харесва метода, по който се въоръжава Унгария. Днес разполага с най-хубавата войска в Централна Европа. Закупи над 40 танка " Леопард 2А7 ", над 20 хеликоптера " Еърбъс ", а в събота в град Залаегерсег беше открит цех за производството на бойна транспортна техника " Линкс ".

- Да дойдем на нашата, българската сцена. Как вие оценявате визитата на делегацията на ЕНП в София след бруталната принуда от страна на Бойко Рашков против водача на ГЕРБ Бойко Борисов? Какви решения очаквате да се вземат?

- Манфред Вебер е извънреден другар на Бойко Борисов и на ГЕРБ. Абсолютно навреме се застъпи против това политическо гонене от страна на Бойко Рашков, което няма аналог в новата ни история. Затова и бяха изпратени тези двама евродепутати, които да установяват, че задържането на Борисов беше наказателна интервенция в цялостен прорез със законодателството и Конституцията на България.

Това, което аз чакам, е най-сетне ЕНП да изключи от своите редици ДСБ. Не върви партия, която е в ЕНП, да взе участие в репресивна коалиция със социалистите и с Бойко Рашков.

Рухна митът, че е градска десница. Няма по какъв начин да си десен, а да си с Бойко Рашков, а делиорманското прокурорче от времето на Възродителния развой Атанасов да споделя, че съжалява, задето същият този Рашков не бил назначен за основен прокурор, когато в края на 90-те години Петър Стоянов наложи несъгласие.

Крайно време е да се развенчае митът, че са десни. Те са безусловно неолиберали, съратници на " Зелената партия " и на ултралиберала, отрочето на Бойкикеви - Христо Иванов, с бабка и дедко, кой от Съветската войска, кой от Коминтерна.

Бълха я ухапала ЕНП, в случай че загуби един народен представител в лицето на бай Радан, който пък си работи дружно с Елена Йончева в Европарламента.

Сега се сещам, че преди време Иван Костов беше споделил, не и без съображение, че Движение за права и свободи е проклятието за България. Движение за права и свободи в действителност смъкна Стефан Савов, в действителност смъкна Филип Димитров, обърна палачинката и преструктурира 36-ото Народно заседание, от което пък потеглиха доста беди за България. Костов има известно съображение да твърди това. Но пък виж, Иво, виж иронията на ориста - оказа се, че при започване на новото хилядолетие той сътвори партия, която в действителност се оказа най-голямото проклинание на българския преход. унищожи Съюз на демократичните сили, разруши го и похарчи очакванията и песните на 1 млн. българи, които пяха на 7 юни 1990 година на Орлов мост.

ДСБ беше килърът на и ни вкара в национална злополука. Днес е сътрудник на Българска социалистическа партия и Бойко Рашков. Вън от ЕНП!

- А какво е вашето персонално мнение за войната в Украйна?

- Няма естествен човек, който да не осъжда сходна експанзия. Това не е никаква военна интервенция, а си е 100%-ова война. Русия наруши интернационалното право. Украйна наруши Минските съглашения.

Аз съм на мнението на Сергей Станишев, че в тази война почтени няма. Той е най-наясно с тематиката от всички български политици по простата причина, че той е роден в Херсон, живял е там, учил е история, до 1995 година е руски, респективно съветски жител и 10 години е началник на ПЕС.

Наистина в тази война почтени няма, тъй като Западът, в лицето на Съединени американски щати, още 2014 година смъкна законното държавно управление на Украйна единствено тъй като е проруско. Извърши Майдан, поради който Украйна загуби Крим. Украйна беше прелъстена, а през днешния ден към този момент е изоставена.

Напълно разбирам президента Зеленски в обстановката, в която се намира. Той чака военна помощ от НАТО, която, в случай че пристигна, ще докара до Трета Световна война.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР