Светът преживя най-горещия януари в историята си. Това посочва Службата

...
Светът преживя най-горещия януари в историята си. Това посочва Службата
Коментари Харесай

Светът изпрати най-горещия януари в историята си

Светът претърпя най-горещия януари в историята си . Това показва Службата на Европейския съюз за изменението на климата " Коперник ", оповестява " Ройтерс ".

Данните са продължение на серия от изключителни горещини в резултат на изменението на климата.

" Коперник " регистрира, че предишният месец е надминал предходния най-топъл януари - този през 2020 година

Необичайно топлият месец настъпи, откакто на Земята от 1850 година насам. Причината е, че породените от индивида климатични промени и метеорологичният феномен Ел Ниньо, който затопля водите на повърхността в източната част на Тихия океан, покачиха температурите.

Всеки месец от юни насам е най-горещият в света в съпоставяне със съответния месец през предходните години.
 2023 е била най-горещата година от 100 000 година насам
2023 е била най-горещата година от 100 000 година насам

Тя чупи върха на предходната най-топла година със " забележителна " разлика

" Не единствено, че това е най-топлият януари в историята, само че също по този начин преди малко преживяхме 12-месечен интервал с повече от 1,5 °C над прединдустриалния референтен интервал ", съобщи заместник-директорът на " Коперник " Саманта Бърджис.

" Бързото понижаване на излъчванията на парникови газове е единственият метод да спрем повишението на световните температури ", уточни тя.

Американски учени оповестиха, че има възможност едно към три 2024 година да бъде още по-гореща от предходната година , както и 99% възможност да се подреди

Феноменът Ел Ниньо стартира да отслабва предишния месец и учените показаха, че по-късно тази година той може да премине към по-хладния аналог - Ла Ниня. Независимо от това през януари междинните температури на морската повърхнина в международен мащаб са били най-високите за всички съответни месеци, откогато се води статистика.
 Организация на обединените нации: Светът върви към екологична рецесия, от която няма връщане обратно
Организация на обединените нации: Светът върви към екологична рецесия, от която няма връщане обратно

Широкообхватен отчет предизвестява за заплаха от " каскадно зараждащи опасности "

Съгласно Парижкото съглашение от 2015 година страните се договориха да се опитат да предотвратят световното стопляне над 1,5 °C, с цел да избегнат

Въпреки надвишаването на 1,5 °C за интервал от 12 месеца, светът към момента не е нарушил задачата на Парижкото съглашение , която се отнася до междинна световна температура за десетилетия.

Някои учени са на мнение, че задачата към този момент не може да бъде реализирана. Те обаче приканиха държавните управления доколкото е допустимо да подхващат по-бързи ограничения, с цел да понижат излъчванията на CO2, тъй че да лимитират отклонението от задачата - както и смъртоносните жеги, сушата и
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР