Светът може и да се развива, дегитализира и модернизира, но

...
Светът може и да се развива, дегитализира и модернизира, но
Коментари Харесай

Тежки са и раниците с порочности на МОН

Светът може и да се развива, дегитализира и модернизира, само че това не се отнася за нашето Мининстерство на образованието и науката. Защо ли? Ами питайте в този миг родителите на първокласници и изобщо на възпитаници от началното обучение, които не престават да мъкнат ежедневно тежки раници малко под тяхното лично тегло, изкривяващи гърбовете ми.

Във Финландия да вземем за пример, където образованието е гратис, всички учебници са качени в таблета на ученика, с цел да не ги носи на тил. У нас стартира новата образователна година и заваляха тъжби на кахърни родители в обществените мрежи във връзка на непроменимия от години факт – тежките раници на децата им. Необяснимо е за какво това не се трансформира. Ясно е, че образованието изначално е една консервативна система, но въпреки всичко и това към този момент не е напълно по този начин, поради някои въведени промени в образованието, които са надалеч от консервативния метод. Защо обаче нищо не се прави по този начин щото да се обекчат тежестите от безсмисленото товарене на децата.



Една моя позната разяснява, че синът й, който е първолак паднал като му качили раницата на гърба още първия образователен ден. Друга пък разясни, че торбата на нейното дете тежала цели 7 кг, евентуално с цел да привиква от рано с тежестите в живота. Примерите са безчет и можем да продължим да ги изброяваме още дълго време.

Медицинските експерти рапортуват, че

повече от половината от учениците имат гръбначни изкривявания от тежките раници,

които ежедневно мъкнат, натъпкани с учебници и пособия. Допълнителни затруднения се появяват и от неуместните чинове и маси, на които седят в учебно заведение. Не малко са и лекарите, които настояват, че всичко това води до ранно появяване на усложнени заболявания. " Могат да се появят и ранните износвания - първоначално остеоартрози, по-късно и спондиоартрози, това са дегеративни болести на гръбначния дирек ", побясни  по тематиката в репортаж пред Българска национална телевизия доктор Евелина Николова. Повече от половината от учениците до 15-годишна възраст страдат от разнообразни типове контузии на врата и раменете, болежка в гърба и не на последно място затруднено действие на белите дробове.

Кой носи отговорност за увреждане на детското здраве у нас?

Въпросът е реторичен. Никой не носи отговорност за нищо в нашата страна и това е принцип, който явно се ползва още в ранна детска възраст към бъдещите жители. Затова мога да си разреша обобщението, че МОН демонстрира незаконна немарливост към здравето на нашите деца, посредством инатлъка си да промени закоравели порочни практики в просветителната система. И тук се стопирах единствено на една от тях.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР