Светът може да загуби половината от най-добрите си земи за

...
Светът може да загуби половината от най-добрите си земи за
Коментари Харесай

Пиете много кафе? Имаме лоши новини за вас

Светът може да загуби половината от най-хубавите си земи за развъждане на кафе при сдържан сюжет за изменение на климата. В Бразилия, която сега е най-големият производител на кафе в света, най-подходящата земя за развъждане на кафе ще намалее със 79%.

Това е един от главните заключения от ново изследване на учени от Швейцария, които правят оценка евентуалното влияние на изменението на климата върху кафето, кашуто и авокадото. И трите култури са значими за международната търговия и се създават най-вече от дребни аграрни производители в тропиците, съгласно " Сайънс Алерт ".

Кафето е надалеч най-важното с предстоящи доходи от 460 милиарда щатски $ през 2022 година, до момента в който цифрите за авокадото и кашуто са надлежно 13 милиарда и 6 милиарда $. Докато кафето служи основно като стимулираща напитка, авокадото и кашуто са необятно публикувани хранителни култури, богати на мононенаситени растителни масла и други потребни хранителни субстанции.

Основното изводимо обръщение от новото изследване е, че плануваните климатични промени евентуално ще доведат до доста понижаване на количеството земя, подобаваща за развъждане на тези култури в някои от главните райони, където те се отглеждат сега. Това може да се отрази както на производителите, по този начин и на потребителите по целия свят.

Досега множеството проучвания на бъдещите въздействия на климатичните промени върху питателните артикули са съсредоточени върху главните съществени култури като пшеница, царевица, картофи и маслодайни култури, които се отглеждат в районите с сдържан климат. Това отразява наклонността на учените, занимаващи се с въпросите на климата, да се концентрират върху евентуално тежките въздействия на изменението на климата върху екосистемите в умерените ширини, изключително заради променените температурни и валежни модели. За разлика от тях, по-малко се работи върху тропическите екосистеми, които съставляват към 40% от международната суша и в които живеят повече от 3 милиарда души, като се чака до 2050 година те да се усилят с още 1 милиард. Тропиците също по този начин поддържат големи резервоари на биоразнообразие, както и региони за развъждане на доста значими култури, които обезпечават приходи и храна за голямото население. Новото проучване удостоверява и доста уголемява резултатите от относително дребния брой съществуващи проучвания на културите кафе, кашу и авокадо.

Важно изобретение в изследването е проучването на параметрите на земята и почвата в допълнение към чисто климатичните фактори, като да вземем за пример температурата и моделите на преваляванията. Това разрешава да се дават по-различна визия за бъдещите въздействия, които биха могли доста да трансформират пригодността на някои тропически райони за развъждане на избрани култури заради промени във фактори като рН или текстура на почвата.
И със санадвичи може да се слабее, ето по какъв начин
Обикновено сандвичите се считат за нездравословна храна, само че те могат елементарно да бъдат модифицирани и превърнати в потребна закуска. Диетол...
Прочети повече
Новото изследване добавя други неотдавнашни проучвания на маслодайната палма. Макар и противоречива и постоянно свързвана с обезлесяването, маслената палма към момента е една от най-важните тропически култури във връзка с храненето на хората, като оказва помощ за изхранването на повече от 3 милиарда души. Суровото умозаключение е, че смъртността на дърветата евентуално ще се усили доста след 2050 година, което може да докара до заличаване на огромна част от културата в Северна и Южна Америка. Освен това се планува фрапантно увеличение на честотата на главното заболяване от стъблено изгниване в Югоизточна Азия.

В своята цялост тези изследвания стартират да разкриват изненадващия обсег и трудност на въздействието на изменението на климата и обвързваните с него фактори върху някои от най-отглежданите култури в тропиците. Важно е да се означи, че въздействията няма да бъдат разпределени отмерено, а някои райони даже могат да извлекат изгоди от изменението на климата. Така да вземем за пример елементи от Китай, Аржентина и Съединени американски щати евентуално ще станат по-подходящи за развъждане на кафе, до момента в който в Бразилия и Колумбия земите ще станат по-малко подобаващи. 

Ето за какво ще бъде нужна акомодация към продължаващите промени в тропиците, да вземем за пример посредством пренасяне на развъждането на избрани култури в други райони, където климатичните въздействия ще бъдат по-благоприятни. Въпреки това наподобява евентуално, че без значение от признатите ограничения за намаляване на последствията, доста тропически култури ще станат по-редки и затова по-скъпи в бъдеще.

Що се отнася до кафето, то може даже да се трансформира от евтина ежедневна напитка в скъпо наслаждение, което се пробва единствено по специфични мотиви, сходно на хубавото вино.

Още от ПОЛЕЗНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР