Света Теодора била родом от град Александрия. Живяла по времето

...
Света Теодора била родом от град Александрия. Живяла по времето
Коментари Харесай

Честваме паметта на света Теодора Александрийска

Света Теодора била родом от град Александрия. Живяла по времето на император Зенон (474-491 г.). Нейният покаен героизъм е необикновен и по никакъв начин не бил лек. Тя била омъжена и била примерна брачна половинка, само че доколкото никой не е застрахован срещу прегрешението, по този начин и тя заради безразсъдно въодушевление направила блудничество.

Деянието й останало прикрито, само че съвестта непрестанно я укорявала. Затова решила да изкупи своя грях, скрито напуснала брачна половинка си и облечена като мъж отишла да се замонаши в мъжки манастир, с цел да се бори с изкушението. Приела мъжкото име Теодор. Там посочила мощно покайно въодушевление и огромно смирение, неуморно работела, даже повече от всички монаси.

След две години на тежък труд, молитва и пост обаче монахът Теодор (т.е. Теодора) бил набеден от злонамерени хора, че е блудствал с жена. Те даже донесли едно кърмаче, което изоставили пред вратата на манастира с обвиняването, че е негово (всъщност нейно). За да не се разкрие, смирената Теодора понесла клеветата, взела бебето и се заселила недалече от манастира в бедна барака да го отгледа като лично. Защото си помислила, че и това детенце очевидно е плод на прелюбодейство или блудничество. Цели седем години измежду неволи и оскъдност тя се грижила за детето. Понякога й помагали с храна хора от близките селища, пастири й давали мляко за детето. Накрая още веднъж била призната в манастира, където момчето било поверено на учители дружно с други сирачета. Това момче по-късно също станало духовник в обителта, където бил отгледан и просветен.

Теодора пък траяла още няколко години да се подвизава примерно като духовник Теодор, до момента в който най-после се упокоила. Тогава при подготвянето на тялото й за заравяне се разкрило, че този преклонен и доста старателен духовник Теодор, понесъл толкоз несправедливи упреци и клюки, бил жена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР