Света София има наистина историческа символика и универсална стойност. Тя

...
Света София има наистина историческа символика и универсална стойност. Тя
Коментари Харесай

Захариева: Изразяваме съжаление за промяната на статута на Света София

 " Света София " има в действителност историческа символика и универсална стойност. Тя би трябвало да продължи да съставлява плурализма и многообразието на религиозното, културното и историческото завещание. Това сподели министърът на външните работи Екатерина Захариева в отговор на парламентарен въпрос от Павел Шопов за позицията на България, обвързвана с смяната на статута на храма " Света София " в Истанбул от музей в джамия.

Захариева подсети и изразеното към този момент от Светия синод на Българската православна черква мнение по тематиката.

По думите й Министерство на външните работи следи от началото проблема със " Света София ", излязло е и с публична обществена позиция по него, в която се споделя, че показваме огромно страдание за смяната на статута на храма и се причисляваме към апелите на интернационалната общественост, Европейски Съюз и на ЮНЕСКО за опазване на досегашния му статут. В мнението се показва и упованието да бъде съхранена универсалната стойност на паметника като част от международното завещание на ЮНЕСКО.

Подкрепяме метода на ЮНЕСКО, който залага на отбягване на политизирането на въпросите, свързани с ръководство на обектите на международното завещание, означи Захариева.

За страдание решението е взето, ще вършим всичко допустимо, в това число и в комитета на ЮНЕСКО, да се запазят християнските знаци в храма и превръщането в джамия да не докара до заличаването им, уточни министърът на външните работи.

През вековете редица нации са издигали монументи на своите религии, огромна част от които през днешния ден са притежание на цялото човечество и са включени в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО. Безспорно е един от най-емблематичните от тях е точно " Света София ", уточни Екатерина Захариева, която напомни историята на храма, който, по времето на модернизацията на страната, осъществена от Ататюрк, се трансформира в религиозно културно завещание на цялото човечество.

Захариева означи, че във връзка на решението за смяна на статута на храма от музей в джамия собствеността на базиликата е трансферирана от министерството на културата и туризма на Турция към дирекцията по религиозни въпроси - Дианет.

Според Павел Шопов е нужна по-категорична позиция на България по проблема, съобщи Българска телеграфна агенция. Той подчертава върху вековната християнска принадлежност на България и прикани Захариева тематиката да бъде следена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР