Св. пророк Наум живял 700 години преди Рождество Христово. 200

...
Св. пророк Наум живял 700 години преди Рождество Христово. 200
Коментари Харесай

Вярата: Св. пророк Наум. Св. Филарет Милостиви

Св. оракул Наум живял 700 години преди Рождество Христово. 200 години преди него оракул Йона, по Божия заръка предсказал разрушението на Ниневия за огромните беззакония на нейните поданици. Ниневитяни се покаяли и всеблагият Господ отменил строгата Си присъда. Но след известно време те отново се развратили. Тогава Господ посредством устата на оракул Наум им разкрил страшните бедствия, които ще ги реализиран.
Пророчеството се сбъднало тъкмо. Ниневия, един от най-големите и богати градове на античния свят, била разрушена дo основи и разграбена от враговете. Разливането на р. Тигър довършило опустошението. Сега едвам може да се познае мястото, където е бил тоя колосален град.
Пророк Наум предсказал и други събития и утешавал правилните Божии чиновници посредством разкриване на евангелските обещания.
Св. Филарет Милостиви по своето огромно състрадание в Църквата Христова доста наподобява на многострадалния Иов. Като него и той от висотата на забележително богатство изпаднал в огромна беднотия, само че заради добродетелния си живот достигнал още по-голямо благополучие.
Роден е в малоазийската област Галатия, само че живял в прилежащата пафлагония, в селото Амния. Наследил от татко си огромно благосъстояние, получил и богата зестра от жена си Теозва, той бил най-богатият човек в цялата област. Притежавал огромен, просторен дом, нови, лозя, пчелини, стада наедрял и малък добитък, доста прислужници.
Обхванат от извънредно състрадание към нещастните и бедните, той последователно раздал всичко, което имал, до момента в който довел фамилията си до цялостна мизерия. Бивши негови другари почнали да го подкрепят с подаяния, с цел да не гладуват жена му и децата му. На укорите от страна на фамилията си той отговарял, че има прикрито богатство, което, като му пристигна времето, ще се открие.
И ето, заженил се император Константин Багренородни, синът на императора Лев Хазар и императрица Ирина. Според тогавашния бит били изпратени комисии по цялата Византийска империя, с цел да съберат най-красивите и най-умните девойки, от които царственият претендент ще си избере бъдещата брачна половинка. Изборът паднал на Мария, внучката на Филарет от сина му Йоан – рядка по хубост, невзискателност и мъдрост госпожица. Тогава цялото семейство се преселило в столицата Цариград, където получило и къщи, и положение надалеч по-голямо от раздаденото на бедните. Така всещедрият Бог щедро изплатил дадения на Неговите ``по-малки братя`` ``заем``. Милосърдният св. Филарет най-сетне разкрил на фамилията си скритото богатство, за което приказвал по време на своята беднотия.
Но и в този момент, като богат дядо на царицата, той изискал да му отделят от общото фамилно владеене неговата част и всичко раздал на бедните, без да мисли за своите персонални потребности. Не приемал дворцово облекло и служебни санове, а желал да му викат както до тогава Филарет Амниатски. Усетил края на живота си, той се прибрал в един цариградски манастир, Радолфия, където авансово изкопал гроба си. Преди да настъпи гибелта му, той в молитвено пророческо привидение предсказал бъдещето на своите мъжки и женски внуци, като библейският патриарх Яков, и предал Богу дух на 90-годишна възраст. Така над него се сбъднали думите на Господа Иисуса Христа: ``Блажени милостивите, тъй като те ще бъдат помилвани!`` (Мат. 5:7).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР