Сузи Денисън е програмен ръководител в базирания в Лондон Европейски

...
Сузи Денисън е програмен ръководител в базирания в Лондон Европейски
Коментари Харесай

Войната в Украйна е тест в реално време за европейския суверенитет

Сузи Денисън е програмен началник в основания в Лондон Европейски съвет по външни връзки (ECFR).
Откакто Русия нахлу в Украйна, Европейският съюз направи големи скокове напред като геополитически състезател. Безпрецедентният пакет от наказания против Русия се стяга с всеки минал ден и евентуално скоро ще засегне и износа на въглища, петрол и газ, което ще го направи още по-суров. Санкциите, както иподкрепата от 100 милиарда евро за Украйна, в това число военна, са реакция, за която допреди две седмицивъншнополитическите анализатори можеха единствено да мечтаят. Широката формулировка за сигурност, която беше централна за срещата на ръководителите на Европейски Съюз във Версай тази седмица, приказва, че нещо фундаментално се е трансформирало в разбирането на европейските водачи за нуждата да работят дружно в един застрашителен свят.

Ново, поръчано от ECFR през януари 2022 година, демонстрира, че колебливостта на европейските водачи по отношение на груповата отбрана на стратегическите ползи и полезностите на Европейски Съюз до преломния миг на съветската инвазия може да се дължи значително на тежко подценяване на европейските социална поддръжка за задълбочаване на съдействието в региона на сигурността.

Тази неприятна преценка на европейските политици имаше висока цена. Путин от години тества в каква степен съюзът е подготвен да се изправи, с цел да отбрани реда след студената война и в действителност върховенството на закона в Европейски Съюз. Анексиране на Крим, убийството на Литвиненко и офанзивата с новичок против Скрипал, опитът за отравяне и лишаването от независимост на опозиционния водач Алексей Навални са измежду от най-видимите образци за този развой. Уязвимостта на европейците към хакерски атаки, акциите онлайн за дезинформация и интервенция в изборните диспути също бяха основни детайли на тази картина. Путин очевидно си е направил извода, че поради ниските равнища на реакции от европейците на всички тези проби няма да има мощна реакция и на нашествието му в Украйна. И в този момент още веднъж имаме война в Европа.
Реклама
Трагедия в нещастието е, че европейската общност, наподобява, споделя оценката на Путин, че европейското съдействие в региона на сигурността към момента не е задоволително мощно, с цел да устои на заканите, от които тя се притеснява. Дори в седмиците преди нахлуването на Русия в Украйна, когато се организира нашето изследване, болшинството респонденти поддържаха нуждата от засилено европейско съдействие, с цел да се подсигурява сигурността на границите в Европейски Съюз, както и за справяне с бъдещи пандемии. И когато попитахме по какъв начин се усещат във връзка с реакцията на Европейски Съюз към дейностите на Русия в Източна Европа (Украйна и Беларус) до момента, доминираха отрицателните отговори. Най-много (31%) обявиха, че се опасяват, ядосани са 15%, тъжни - 11%.

Тези реакции демонстрират, че европейските водачи са можели да реагират по-бързо, в сравнение с го правеха, с цел да предупредят Путин, че следствията от влизането му в Украйна ще бъдат тежки.

Отговорът на съветската офанзива против Украйна е тест в действително време за европейския суверенитет и способността ни да защитим европейския метод на живот. Но европейските гласоподаватели считат също, че отбраната на интернационалния правов ред - самата система, която Путин нападна, би трябвало да стартира вкъщи. На въпроса какви дейности би трябвало да се подхващат против страни членки, които нарушават демокрацията и върховенството на закона , болшинството от респондентите поддържа твърдите ограничения, които предложихме като отговори - да вземем за пример Европейски Съюз да има пълномощия да подлага на критика обществено държавните управления (61%), да спирана структурни фондове (58%) и да суспендира правото им на глас в Съвета на Европейски Съюз (52%). Доверието в европейското гледище към Путин да играе по разпоредбите е подкопано от това, че не всички страни членки играят по тях в границите на Европейски Съюз. И евентуално това е подхранило вярата му, че нахлуването в Украйна ще бъде бърза и относително безпроблемна интервенция. Ако нарушаваме личното си право на Европейски Съюз, по какъв начин бихме могли да го упрекваме, че нарушава интернационалното право?

В тези мрачни времена обаче има и ярък лъч. Макар и по-късно, в сравнение с можеше да бъде, твърдата позиция на Европейски Съюз след нашествието на 24 февруари, наподобява, евентуално е засилила мнението на европейците, че Европейски Съюз е най-хубавият им залог в един плашещ свят. Въпреки че 58% имат вяра, че тяхната национална политическа система не работи, а огромното болшинство - че интернационалното съдействие не е способства задоволително за битката с световните закани като измененията в климата (71%) и пандемиите (60%), поддръжката за Европейски Съюз остава висока. Близо 60% от европейците поддържат участието на страната си в ЕС-27. И в 10 от 12-те изследвани страни членки доминира мнението, че системата на Европейски Съюз работи.
Реклама
Макар и мощно просрочен, Европейски Съюз в този момент има късмет да удвои напъните си за задълбочаване на съдействието в региона на сигурността, с цел да покаже на Путин, че цената на неговата жестока и неоправдана война ще бъде в действителност висока. И да оформи новия следвоенен ред, който поражда.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Сузи Денисън

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР