Суверенният военен орден на Малта - известен още като Малтийските

...
Суверенният военен орден на Малта - известен още като Малтийските
Коментари Харесай

724-годишната история на най-редкия паспорт в света

Суверенният боен медал на Малта - прочут още като Малтийските рицари - не е просто набожен католически медал с близо 1000-годишна история. Той не е и просто организация за филантропична помощ с многомилионен бюджет, чиято активност включва грижата за бежански лагери и стратегии за подкрепяне при бедствия в към 120 страни по света. Това е и суверенна страна със статут на наблюдаващ в Организация на обединените нации и лична конституция, само че, извънредно, без никаква земя. Издава регистрационни номера на коли - без да има пътища, по които да се движат - и лични марки, валута и паспорти, написа CNN.

Рицарите се сплотяват в медал в Йерусалим към 1099 година, а през 1530 година испанският крал им подарява Малтийския архипелаг. Наполеон Бонапарт принуждава рицарите да изоставен Малта по време на френското настъпление през 1798 година, а в наши дни седалището на ордена е в Рим. Даниел де Петри Тестаферата - основаният в Малта президент на Ордена - споделя, че единствено към 100 от 13 500-те рицари, дами и капелани, които в този момент са разпръснати по целия свят, живеят на Малтийския архипелаг.

Първите паспорти са издадени от Малтийския медал през 1300 година, когато негови дипломати пътуват до други страни с документи, удостоверяващи ролята им на посланици. След Втората международна война потреблението на дипломатическия паспорт придобива характерностите на паспортите, употребявани в други страни. Днес в обращение са единствено към 500 дипломатически паспорта, което го прави най-редкия паспорт в света.
Изключителен документ
Пурпурният паспорт на Ордена (в знак на респект към кръвта на Христос) е непокътнат за членовете на Суверенния съвет и ръководителите на дипломатически задачи и техните фамилии. Той е декориран със златни букви, на които е изписано името на организацията на френски език: " Ordre Souverain Militaire de Malte ” и e изобразен герб.

Орденът издава паспорти на членовете на своето държавно управление за периода на мандата им ", споделя де Петри Тестаферата.

Паспортите на великите магистри са годни за най-дълъг интервал, защото те се избират за 10 години, могат да служат два мандата и би трябвало да се пенсионират на 85 години. Другите паспорти са годни за четири години и се употребяват единствено за дипломатически задачи. Паспортите имат 44 страници с воден знак с малтийския кръст и не съдържат изображения или цитати, както се твърди в някои тайни теории.

Според Тестаферата две трети от членовете на Шенгенското пространство признават дипломатическия паспорт и орденът работи в тясно съдействие с доста страни без публични дипломатически връзки като Франция, Обединеното кралство и Съединените щати.

Осигуряваме бързи медицински и филантропични доставки на жертви на спорове или естествени бедствия. Управляваме лечебни заведения, коли за спешна помощ, медицински центрове, домове за възрастни хора и инвалиди, кухни за небогати и пунктове за първа помощ ", изяснява де Петри Тестаферата.
По следите на рицарите в Малта
Макар че при визитата си в Малта надали ще се сблъскате с рицари, на Малтийските острови има доста места, където можете да научите повече за битката и ориста на именития медал. Едно от първите неща, които ще забележите, когато пристигнете на основния остров, е солидният форт " Сант Анджело " с цвят на мед, който се извисява в лазурните води на Голямото пристанище. Внушителният феодален бастион в миналото е бил щаб на Ордена и е единствената останала конструкция на острова, която към момента отчасти принадлежи на рицарите.

Тестаферата споделя, че параклисът, отдаден на Света Анна в горната част на форта, към момента се поддържа от Ордена. Можете да обиколите тази част на форта, с цел да видите мястото, където Великият магистър дьо Валет се е молил всекидневно за освобождение от османските нашественици по време на огромната блокада през 1565 година

Вътре в античните бастионни стени на Мдина, средновековната столица на Малта и обект на международното завещание на ЮНЕСКО, можете да научите повече за Ордена в 3D аудиовизуалното шоу " Рицарите на Малта ". То се намира в Casa Magazzini, където в миналото рицарите са съхранявали муниции, и споделя за историята на рицарите в Малта, в това число когато през 1530 година кралят на Испания им подарява архипелага.

В столицата Валета можете да продължите " рицарския си път " в Националната библиотека на Малта, където се съхранява Pie Postulatio Voluntatis - пергаментът, употребен от папа Паскал II през 1113 година, с цел да даде суверенитет на Ордена.

Колекцията на библиотеката се състои от истински документи и ръкописи на Ордена ", споделя Дейна Мънро, екскурзовод и историк, профилиран в историята на Ордена.

След библиотеката можете да се отправите през улицата към Двореца на Великия магистър, в който в миналото са се помещавали рицарите. Тронната зала е била употребена от рицарите като зала на Върховния съвет и остава украсена с антични стенописи, изобразяващи Великата блокада. Не пропускайте и портретите на великите магистри в Залата на посланиците.
Времето на Караваджо като рицар
Рицарите обичали изобразителното изкуство, което пък довело до спор. Прочутият италиански художник Микеланджело Меризи да Караваджо идва в Малта през 1607 година, откакто убива човек в двубой и бяга от Рим. Орденът го прави рицар и той става велможа художник. Скоро по-късно Караваджо демонстрира, че е по-скоро биткаджия, в сравнение с благородник, и рицарите го изключват от ордена.

При визитата си в съкровищницата " Свети Йоан ", единствено на няколко пресечки от двореца на Великия магистър, обърнете внимание на " Обезглавяването на Свети Йоан ", която е най-голямата и единствената известна подписана творба на Караваджо.

На няколко пресечки от него се намира Casa Rocca Piccola на семейство де Пиро, което съгласно Мънро е било тясно обвързвано с Ордена. Можете да извършите обиколка на грандиозния дом, в който живее маркиз Николас де Пиро, канцлер на малтийската асоциация на Ордена. Домът му е капсула на времето с барокова грациозност от XVI век.

Можете да отседнете и в замък, принадлежал на рицарите. Rosselli AX Privilege е бутиков хотел, който се обитава в къщата от XVII в. на рицаря на Малта дон Пиетро Росели и е ситуиран в центъра на Валета, което го прави идеална база, до момента в който обикаляте из Малта, с цел да научите повече за рицарите.

Ако имате шанс и забележите някой от дребното рицари на архипелага, може да съумеете да ги разпознаете по обичайните им одежди, които се носят единствено по време на религиозни церемонии. На черната туника с бели маншети е изобразен осемконечният малтийски кръст. Допълнителна декорация към врата изобразява ранга на рицаря в Малтийския медал.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР