Суси Денисън е директор на програмата European Power в Европейския

...
Суси Денисън е директор на програмата European Power в Европейския
Коментари Харесай

След COP27: Как Европа може да поеме лидерството в опазването на климата

Суси Денисън е шеф на програмата European Power в Европейския съвет за външна политика (ЕСВП)
Последните часове до приключването на Конференцията на Организация на обединените нации по изменението на климата (COP27) бяха може би най-натоварените. Финалната версия на признатия документ включваше допускането на " нискоемисионна сила ", което остави с горчив усет страните, приели предлагането на Индия за преустановяване на използването на всички изкопаеми горива.

Но в същото време през последните дни имаше значителен поврат, който докара до прочут триумф на конференцията, а точно фондът за загуби и вреди. Точно когато COP27 бе изправена пред привършване с блокаж по въпроса за фонд с репарации за страните, които са най-засегнати от климатичните промени, на масата бе подложен проект. Европейски Съюз разгласи, че в случай че има международно съглашение за пик на излъчванията до 2025 година, ще поддържа нов световен фонд за финансова поддръжка на дейностите против климатичната злополука в най-уязвимите страни. До този миг Европейски Съюз и Съединени американски щати блокираха концепциите, показани от по-малко развитите стопански системи.
Реклама
От връщането на Съединени американски щати в Парижкото климатично съглашение Брюксел и Вашингтон следват друг жанр на водачество в тази област. Американският метод е фокусиран върху осъществяването на задачите на парижката договорка посредством държавна помощ за бизнесите, искащи да влагат в чиста сила, с цел да бъдат конкурентни. Европейски Съюз въпреки това се стреми да води, като задава образец посредством " Европейската зелена договорка " - първият опит на световна мощ да трансформира стопанската система си посредством декарбонизация. Философията на тази договорка бе да се вземат първо тежките решения, като се употребяват регулации, с цел да се накарат бизнесите да се трансформират.

Но задачите на Европейски Съюз се сблъскаха с огромна спънка през 2022 година, когато Русия стартира войната си против Украйна. В последвалата енергийна рецесия страните от съюза бързо пробваха да заменят доставките на изкопаеми горива от Русия с такива от други места, като по този начин ограничиха доставките на други страни и тласнаха нагоре световните цени на природния газ. Когато преди COP27 европейските водачи приканиха останалите страни да изпълнят климатичните си цели, отстъпвайки в същото време от своите, те бяха упрекнати в двуличие, защото пренебрегнаха обещанията си за декарбонизация, когато енергийната им сигурност беше застрашена.
Конференцията в Шарм ел-Шейх сподели какъв брой нежен е световният консенсус за съдействие по проблемите с климата.
Както демонстрира новият механизъм за следене на енергийните покупко-продажби на ЕСВП, има доза истина в тези обвинявания. От новите покупко-продажби за доставка на сила, които Европейски Съюз е сключил през 2022 година, едвам половината имат някакъв детайл на чиста сила.
Реклама
Конференцията в Шарм ел-Шейх сподели какъв брой нежен е световният консенсус за съдействие при решаването на проблемите с климата. И поради неналичието на прогрес по отношение на прекратяването на използването на изкопаеми горива на COP27, европейските задължения за климатични дейности са нужни повече отвсякога. Далеч не е ясно, че новият американски президент след изборите през 2024 година ще бъде толкоз предан на климатичния дневен ред, колкото сега е Джо Байдън. Ако Европейски Съюз отстъпи от лидерската роля, която играе през последните години, пътят към световната декарбонизация ще стане от сложен напряко неосъществим.

Настоящето превръщане на съюза към идеята за повече климатично финансиране на най-уязвимите страни е добре пристигнало, само че е незадоволително, с цел да продължи да бъде движеща мощ в региона през идващите месеци и години. Европейски Съюз би трябвало да укрепи климатичното си водачество, давайки образец и показвайки, че климатичните дейности са съвместими и са основна част от устойчивата енергийна сигурност както в Европа, по този начин и в останалите елементи на света.
Ако Европейски Съюз отстъпи от лидерската роля, която играе през последните години, пътят към световната декарбонизация ще стане от сложен напряко неосъществим.
Европейски Съюз се нуждае от проект за бързо вложение и разширение на чистата сила, като показва, че климатичните вложения ще се отплатят. Инвестирането в една устойчива индустриална промяна в съюза ще сложи Брюксел в по-добра позиция да се състезава със Съединени американски щати. Като вземе образец от американските дейности, Европейски Съюз може да упражнява свои тип климатична мощ, която му разрешава да бъде както конкурентен и поддържащ здравословно съревнование с бизнеса в Съединени американски щати, по този начин и подкрепящ по-уязвимите стопански системи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР