Сушеният черен лайм е с малки размери, около 2-4 сантиметра

...
Сушеният черен лайм е с малки размери, около 2-4 сантиметра
Коментари Харесай

Сушен черен лайм - как се прави и къде се влага

Сушеният черен лайм е с дребни размери, към 2-4 сантиметра в диаметър и е с кръгла до овална форма. Цветът на кората варира от жълтокафяв до тъмнокафяв, от време на време наподобява съвсем черен. По тази причина продуктът се споделя по този начин. Вътрешността му е изсушена, тъмнокафяво-черна, чуплива и люспеста.

Сушеният лайм има изострен мирис, когато се отвори, предлагайки сладко-тръпчив, изострен цитрусов усет с ферментирали, мускусни нюанси.

Как се прави сушен черен лайм? Изсушаването на плодовете лайм се прави, като се кипнат в подсолена вода за 5 минути и по-късно се сушат на слънце, във фурна или в дехидратор. Сушат се, до момента в който кората покафенее и плодът се втвърди.

Сушенето на лайма на слънце може да отнеме няколко седмици, като при него плодовете стават сухи и чупливи извън и губят горчивостта и киселината.

Сушеният черен лайм се употребява като фалшификация в иранската кухня и иракската кухня. Употребява се още в Йемен и Кувейт. Може да срещнете приложимост на черен лайм и в индийските предписания. Използва се цялостен и в надробен тип, с цел да добави мускусен, изострен усет към солени кулинарни ястия.

Придава цитрусов усет, с лек опушен привкус на супи, месни ястия, ориз и яхнии с месо.

 Сушен черен лайм - по какъв начин се прави и къде се влага Снимка: Robyn Lee/seriouseats.com

Сушени плодове лайм могат да се употребяват цели, като се пробиват няколко пъти с нож или вилица и се варят в супи, яхнии и други течни ястия. След като е готово ястието, подправката се изважда и изхвърля, тъй като има леко горчив усет.

Те също по този начин могат да се употребяват и в надробен тип и да се втриват върху меса, да се поръсват върху ястия с фасул и ориз, или да се употребяват като сурогат на смрадликата.

Сушеният лайм е подобаващ за овкусяване на меса като птиче, агнешко, свинско, риба, а също и на зеленчуци - бамя, моркови, грах, царевица, домати, ориз, киноа, леща, нахут, копър, магданоз, джинджифил, куркума, чесън, шафран и шам фъстък.

Сушен лайм може да се съхранява в херметически затворен съд, без влага до три месеца.

Сушените плодове лайм са в основата на персийската кухня от антични времена. Жените бедуини са ги употребявали за боядисване на прежди.

В арабската кухня черният лайм е съществена съставна част в ястия като кабса, ястия с ориз, ястия с булгур, а също се употребява сушен лайм за подготвяне и на чай.

 Патладжан с булгур

Днес сушените плодове лайм възраждат известността си посредством коктейлната промишленост, защото известни бармани основават питиета, употребявайки смляната фалшификация.

Сушените плодове прибавят богат усет с ферментирали нюанси и при замесване на коктейли. А усетът се съчетава добре с по-тъмни, отлежали спиртни питиета като бренди и ром или плодови питиета като пунш и дайкири.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР