Сушата в Аржентина има големи последици за световните хранителни пазари,

...
Сушата в Аржентина има големи последици за световните хранителни пазари,
Коментари Харесай

Сушата в Аржентина предизвиква загуби за милиарди и фалити на фермери

Сушата в Аржентина има огромни последствия за международните хранителни пазари, принуждавайки фермерите да понижат вероятностите за реколтата и намалявайки доставките на зърно от най-големия експортьор на соево олио и шрот в света, номер 3 за царевица и главен снабдител на пшеница и говеждо месо, оповестява Българска телеграфна агенция.

Това от своя страна удря способността на Аржентина да натрупа по този начин нужните запаси от долари, заплашвайки да провали нежното икономическо възкръсване и да остави държавното управление некомпетентно да покрие изплащането на дълга на фона на спираловидната инфлация и дълбокия фискален недостиг.

" В Аржентина сушата сътвори съвършената стихия ", споделя Кристиан Русо, началник на селскостопанските оценки на зърнената борса в Росарио, която понижи прогнозата си за реколтата от соя този месец до най-ниската стойност от 14 години.

Въздействието на сушата, обвързвано с трета поредна година на метеорологичния модел Ла Ниня, към момента може да се утежни, добави той, което да докара до спомагателни съкращения на вероятностите за рандеман на соя и царевица. Реколтата от пшеница към този момент беше понижена на половина от сушата.

" Има повече аргументи да бъдем песимисти и да мислим, че цифрите ще продължат да се срутват “, съобщи Русо, добавяйки, че във връзка с реколтата тя се обрисува като най-лошата от 20 години. " Ще бъде рецесия, каквато не сме виждали. Това значи, че доста производители ще банкрутират ", уточни той.

Загуби за милиарди

В аржентинския град Сигуена животновъдът Андрес Бетигер се бори фермата му да не загине на фона на най-голямата суша в южноамериканската страна от шестдесет години. За да получи вода, той изминава 52 километра с цистерна и трактор, който постоянно се поврежда " Нещата са зле, нямаме доста, нямаме запаси, с цел да спрем всичко за четири или пет дни. На процедура мъкнем вода всеки ден, с цел да пият животните ", сподели животновъдът, който обмисля да разгласи банкрут.

В друго сухо поле в Санте Фе Густаво Джаилевра повдига главата на бременна крава, която лежи неподвижно на топло, с цел да я убеди да пие. Той не счита, че тя ще оцелее, само че желае тя да има " почтена гибел ". Подобно на доста фермери, той е видял по какъв начин препитанието му е затруднено през последната година. Една трета от неговите 900 глави добитък са умрели и той е изгубил множеството от реколтата си памук и царевица заради острата липса на дъжд.

Много фермери в региона на Санте Фе споделят, че са изгубили рано засятата царевица, пшеница и соя, тъй че, с цел да си върнат приходите, са засадили ниви с по-устойчив на суша памук. Много са изгубили говеда, което заплашва да удари предлагането на говеждо месо и да увеличи цените.

Правителството вкара някои ограничения за данъчни облекчения за фермерите, макар че с изчерпаната държавна хазна има лимитирана мощ. Фермерите разясняват пред Ройтерс, че ограниченията са просто " кръпки ".

Лагуната Ел Бонете в близкия град Вера е изцяло изчезнала, както и типовете, които са живели в и към нея. Един град беше изправен пред предизвикателство да съществува повече от месец без водоснабдяване.

Междувременно икономическият удар от сушата върху производителите може да бъде към 10,5 милиарда $, основно заради спад в износа, показа Хулио Калсада, началник на икономическите проучвания на борсата в Росарио. По думите му Аржентина ще загуби експорт на стойност към 8 милиарда $, а това ще съставлява загуба от към 3,5 милиарда $ във връзка с държавните доходи, което ще навреди на към този момент изчерпаните равнища на валутните запаси.

" Националната стопанска система разчита на приходи от селските региони. Затова сушата е главният проблем за стопанската система ", заключи Калсада.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР