Суровият петрол навлезе с летящ старт в новата 2019-а и

...
Суровият петрол навлезе с летящ старт в новата 2019-а и
Коментари Харесай

Петролните котировки наливат мускули

Суровият нефт навлезе с летящ старт в новата 2019-а и евентуално това ще е най-мощното му начало на годината за последните двайсетина години (от 2001-а насам), откакто през последното тримесечие на 2018-а загуби съвсем 40% от пазарната си оценка поради опасения от превес на предлагането и от по-слабо търсене. За да компенсират тези страхове, ОПЕК и сътрудниците й отвън картела взеха решение да стартират да лимитират още веднъж производството си, с цел да балансират пазара. А Международната енергийна организация разгласи, че чака относително огромно търсене през 2019-а.

Принос за растежа на петролните котировки даде и новината за понижение на петролните кладенци в Щатите с 21 броя - до 852 - най-резкият спад след 2016-а. Въпреки него обаче американските производители са помпали по 11.9 млн. барела нефт на ден, а през тази година се чака нарастване на добива с 1.1 млн. барела дневно. С което през идващите шест месеца той ще надвиши оптималното количество черно злато, което може да създаде Саудитска Арабия.

Според специалисти на "БНП Париба " суровият нефт вид "Брент " има капацитет да нарастне до 70 щ. $ за барел. Най-големи оптимисти за цените на "Брент " от ноември насам са хеджинговите фондове. Чистите им дълги позиции в суровината (разликата сред залозите за покачване и намаляване на котировките) са достигнали 172 905 броя варианти и фючърсни договори към 15 януари, съгласно последните данни на европейската борса за търговия на фючърси ICE. Дългите позиции в "Брент " са се нараснали с 1.8%, до момента в който късите са паднали с цели 10 %.

Щатският лек недопечен нефт WTI пък не е имал толкоз мощен годишен старт от 18 години. Той е поскъпнал с повече от 18% през първите 13 дни на борсова търговия, по данни на Нюйоркската борса - New York Mercantile Exchange.

Петролните котировки на фючърсните договори вид "Брент " с доставка през март се изкачиха до съвсем 63 щ. $ за барел на 21 януари. А аналогичните по срочност договори вид WTI завършиха борсовата си търговия в края на предходната седмица с цена от 53.80 щ. $ за барел.

Последва поевтиняване, предизвикано от паниките към охлаждането на китайското стопанство и икономическите проблеми на Япония. Въпреки че те бяха разсеяни до известна степен от уверенията на Токио и Пекин, че ще вземат фискални ограничения в поддръжка на стопанските системи си, фючърсните договори вид "Брент " с доставка през март поевтиняха на 23 януари до 61.50 $ за барел в късната следобедна европейска търговия, а аналогичните по срочност контракти за WTI се котираха против 53 щ. $ за барел.

Оттук нататък петролните котировки ще получат поддръжка през 2019-а от обещаното от ОПЕК редуциране на добива, което би трябвало да ограничи предлагането. Усилията на ОПЕК обаче ще се увенчаят с триумф при спад на производството на черно злато в Щатите.

В тази връзка шефът на съветския държавен фонд за директни вложения - Кирил Дмитриев, разяснява на 23 януари на Световния стопански конгрес в Давос, че с цел да се свие щатското произвеждане на шистово черно злато, цените на петрола би трябвало да паднат до и под 40 щ. $ за барел, което не е здравословно за съветската стопанска система. Поради което Москва няма да предприеме конкурентни дейности за заличаване на американския рандеман от шисти. А просто ще се придържа към съглашението си с ОПЕК за ограничение на производството на горивото даже с цената на загуба на пазарен дял и ще укрепва съдействието си със Саудитска Арабия. Азербайджан, който също взе участие в договорката с ОПЕК за понижаване на добива на нефт, счита, че съглашението би трябвало да бъде удължено до края на 2019-а, което ще задържи петролните котировки в диапазона сред 60 и 70 щ. $ за барел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР