Суперплодовете – хит в храненето Една от тайните на дълголетниците в

...
Суперплодовете – хит в храненето
Една от тайните на дълголетниците в
Коментари Харесай

Суперплодовете – хит в храненето

Суперплодовете – шлагер в храненето

Една от тайните на дълголетниците в Китай е похапването на годжи бери. Този тип плодчета спадат към суперплодовете. Освен тях са екзотичните гуава, драконов плод, маракуя, както и обичайните за нас синя боровинка, смокиня, нар, малина и други Тази група плодове имат висока централизация на биологичноактивни субстанции – антиоксиданти, фитонутриенти, фитохимикали, витамини, минерали, фибри, незаменими мастни киселини и аминокиселини. Основната функционалност на антиоксидантите е да потушават нездравословното деяние на свободните радикали и по този метод защищават клетките от увреждания. Освен това суперплодовете хранят клетките по-ефиктивно и им дават силата, която не им е достигала, с цел да стартират да изхвърлят токсините. Този развой на детоксикация стартира свалянето на непотребни килограми, понижава риска от диабет, рак и сърдечносъдови болести.

Важен факт е,че терминът superfruits е въведен за първи път през 2005г. от хранително-вкусовата индустрия за да се обърне повече внимание на екзотичните и нетрадиционни плодове. Днес суперплодове се назовават типовете, които съдържат по-високи равнища витамини, минерали и антиоксиданти. Тези типове способстват повече за здравето и положителната форма.

Боровинка

Отличава се с високи равнища на значими микроелементи като манган, витамин B6, витамин C, витамин K. Изключително подобаваща е за хора, които имат проблем с високите равнища на кръвна захар, защото суровите боровинки имат невисок гликемичен показател. Боровинките, спрямо други горски плодове, имат най-висока антиоксидантна интензивност и се счита, че намаляват риска от редица възпалителни и карциномни болести. Според проучвания, потреблението на боровинки може да забави развиването на признаци на заболяването Алцхаймер и да предотврати инфекции на уринарния тракт. Също по този начин те намаляват високите холестеролни равнища.

По форма и консистенция тези плодове наподобяват стафидите, нормално се употребяват сушени. Отличат се с стипчив сладко-кисел усет. Те са богати на антиоксиданти с положитекен резултат върху очното здраве. Билкарите в Китай, Тибет и Индия, повече от 600 години употребяват този тип плодове за възстановяване функционалността на черния дроб, очите и половата система. Те укрепват костите, имунната система, кръвообращението,както и за дългоденствие. Тези суперплодове имат противотуморни свойства.

Третият  тип на суперплодовете е акай бери.

Плодовете на това палмово дърво са годни за храна в недопечен тип. Те са дребни по мярка, с кръгла форма и тъмнолилав до черен цвят. Много наподобяват по тип и размер гроздовите зърна, само че за разлика от тях са по-бедни на плодов сок. Акай бери тонизират организма, подкрепят храносмилателната, усъвършенстват сърдечната активност и вземат участие в процесите на детоксикация. 

 

Тайните на замъка Нойшванщайн

Снимки: Gettyimages

Суперплодовете – шлагер в храненето

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР