Супермодерен Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към

...
Супермодерен Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към
Коментари Харесай

Университетът INSAIT отваря врати в София

Супермодерен Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет се открива публично в София през днешния ден. Институтът INSAIT е сътрудник с двата най-големи софтуерни университета на Швейцария - Федералния софтуерен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехнически университет в Лозана (EPFL), и ще е част от структурата на Софийския университет.

Сред поканените посетители са президентът Румен Радев, министър-председателят Кирил Петков, българският еврокомисар Мария Габриел, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, идеологът на INSAIT и ръководител на Надзорния съвет на института - проф. Мартин Вечев (ETH Zurich), ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, задгранични учени и представители на интернационалните софтуерни компании

INSAIT е основан посредством интернационално съглашение, утвърдено от българския парламент, което обезпечава бюджет от близо 170 млн. лева за период от 10 години. Институтът се управлява от международно приети български и задгранични учени от топ университети в Съединени американски щати, Швейцария и Израел.

Българската страна ще финансира с 10 млн. $ на година института в идващите 10 години – общо 100 млн. $. Това съобщи министър председателят Кирил Петков на откриването на институа в понеделник в НДК.

Световните компании " Google ", " Амазон " и " Дийпмайнд " също ще влагат 7 млн. $, а българските софтуерни компании също ще дадат своя принос.

" Целта е България да стане най-хубавото място в света в областта на изкуствения разсъдък, да притеглим международно известни компании и да върнем хората в България ", сподели Кирил Петков.

Той благодари и на проф. Мартин Вечев, който от една фантазия трансформира този институт в триумф за България, а скоро и за Европа и света.

" През 2013 година, когато започнах аспирантура в " Кеймбридж " подадох документи за стипендия, в които имаше въпрос: " Какво желаете да постигнете след 20-30 години? ". Написах, че желая да основа център на международно равнище в България като " Кеймбридж ".

Когато си тръгнете отсам и ви питат какво сте видели, кажете: За първи път ту к има такова нещо, което което в случай че желаете да измененията света, може да го извършите отсам ". Това описа в приветствието си проф. Мартин Вечев от ETH Цюрих, един от водещите учени в света по компютърни науки и изкуствен интелект. Проф. Вечев е притежател на голям брой интернационалните награди, в това число и на " Джон Атанасов " за достижения в региона на компютърните и осведомителните технологии.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР