Предприемач с безпогрешен нюх за иновации; милиардер с ексцентрични начинания,

...
Предприемач с безпогрешен нюх за иновации; милиардер с ексцентрични начинания,
Коментари Харесай

Излиза нова сензационна биография на Илон Мъск

Предприемач с непогрешим усет за иновации; милиардер с ексцентрични инициативи, колкото възхвалявани, толкоз и критикувани; дръзновен идеалист, който има за цел да колонизира Марс... Илон Мъск е най-богатият човек на Земята, само че по какъв начин го е постигнал? Как едно момче новобранец, родено в Южна Африка по време, когато страната е раздирана от протести, става един от най-влиятелните хора на планетата? И по какъв начин става най-дръзкият опит в култа към личността на актуалната просвета?

Новата биография на основателя на Tesla и SpaceX, написана от неговия съотечественик Майкъл Влисмас, търси отговорите на тези въпроси. Книгата „ Илон Мъск. Рискувай всичко “ излиза на 5 декември, в превод на Светлана Комогорова – Комата, и корица от Милена Вълнарова. Изданието е налично с отстъпка от 20% на 401-ви щанд на „ Кръг “ по време на Панаира на книгата, който се организира сред 5 и 10 декември в НДК.

Влисмас организира десетки интервюта със съученици, другари и някогашни служители в фирмите на Мъск, изчита и хиляди страници с информация в устрема си да разгадае енигмата Мъск.

Защото колкото и да е обществен обликът му, колкото и очевидни да са бизнес делата на милиардера, една част от космополитната му персона остава невидима за обществото. Може би това се дължи на неговия ексцентризъм и странност или просто на неговата природа – рядко срещан идеалист и храбрец.

Хората от този диаметър са решени да трансформират света. И Мъск следва същата траекторията. Още с първата си компания – Zip2, той прави нещо, което наподобява просто през днешния ден, само че новаторско в миналото – качва в интернет справочниците „ Жълти страници “ и „ Бели страници “, съпроводени с карти. Бизнес указателят е употребен главно от вестникарската промишленост, като първият клиент е „ Ню Йорк Таймс “.

Казано най-просто: Мъск счита, че всички би трябвало да могат да намерят най-близката пицария и по какъв начин се стига до нея. Южноафриканецът продава компанията за близо 300 милиона и от дилетант в Силициевата котловина се трансформира в един от главните играчи. Той минава по тази траектория на триумфа и със идващите си компании. От PayPal, с която направи допустимо онлайн банкирането, през галактическите полети, налични за елементарни хора на SpaceX; и електрическите коли на Tesla.



Влисмас наблюдава пътя към професионалния триумф на Мъск без да отегчава с детайлности, като непрестанно задава и дава отговор на въпроса: „ Защо Мъск преследва тъкмо тези цели? “. Той постоянно го поставя в кон­текст – от кое място идва и накъде отива.

Богаташът има милиони почитатели и правилни почитатели, само че и не му липсват гневни критици. Хора, които го дефинират като доверчив мечтател, чиито хрумвания не костват нищо. Влисмас не подминава този хор от недоволни присмехулници. Техните редици се усилиха доста откакто милиардера закупи обществената мрежа Twitter, прекръстена на X.

Влисмас търси основанията в доводите на недоброжелателите, отговоря на рецензиите, уместни или не, като разкрива личността на Мъск и нейните претекстове зад едно или друго решение.

Биографията „ Рискувай всичко “ прави самобитен психически профил на Мъск, като за задачата задълбава и в турболентното му детство, комплицираните връзки с татко му и компликациите, през които минава като подрастващ. 

„ Имало е време, когато хората са се стремили към далеч­ните краища на планетата – написа Влисмас в книгата. – За авантюристите, изследо­вателите и пионерите фокусът е бил върху откриването на далечни земи, изкачването на най-високите върхове, проучването на океанските дълбини. А след това фокусът стартира да се измества във вътрешността.

Голямото откривателско странствуване навлиза в съзнанието и емоциите; по-скоро в съществуването, в сравнение с в действието. Може би Мъск ни притегля още веднъж към огромни и дръзки хрумвания. Из­важда ни от вглъбеността и ни кара да насочим взор на­горе. По време, когато фокусът ни се е стеснил до кадър в Instagram на екрана с размер 16:9, той ни изтръгва на открито и ни припомня да мечтаем. “

Сред другите акценти на щанда на „ Кръг “ са „ Титан “, дълго чаканият първи алманах с разкази на писателя отстъпник Сергей Лебедев, първокласно юбилейно издание на „ Малкият принц “ с истинските акварели на Сент-Екзюпери; нова книга от поредицата на Кърт Вонегът – „ Уомпитър, фома, гранфалун “; както и носителят на „ Букър “ от 1973 година „ Обсадата на Кришнапур “ от Дж. Г. Фарел и международният бестселър „ Жените от шато „ Лафайет ”.

Майкъл Влисмас е награждаван публицист и създател на седем книги, в това число биографии на голф легендата Гари Плейър, ръгбистът Шалк Бургер старши и ученият проф. Тим Ноукс. Той живее в Съмърсет Уест, покрай Кейптаун, с жена си и двамата им сина. Управлява лична спортна новинарска организация.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР