Илон Мъск има планове да бъдат имплантирани чипове в мозъка,

...
Илон Мъск има планове да бъдат имплантирани чипове в мозъка,
Коментари Харесай

Чудо: Мъск изцелява затлъстелите с чип в мозъка им

Илон Мъск има проекти да бъдат вградени чипове в мозъка, които да оказват помощ за отслабването при затлъстели хора. Това разгласи самият милиардер в изявление през април предходната година, говорейки за компанията си “Нюралинк ”.

“Мисля, че бихме могли да решим доста огромен кръг проблеми, свързани с мозъчни увреждания, в това число тежка меланхолия, патологично затлъстяване, нарушавания на съня, възобновяване на паметта при възрастни хора ”, съобщи той. 

Това не е извънредно изказване. “Нюралинк ”, сходно на други пробни мозъчно-компютърни интерфейси, пренастройва нервната система. Хората, страдащи от парализа, са употребявали импланти, с цел да възвърнат непълен надзор върху крайниците си. Този тип технология може даже да превежда невронни импулси - главно мисли - в радиосигнали и да ги предава на дронове, компютри или други устройства, разяснява изданието “Дейли бийст ”.

Така че не е изключено някой, измъчен от болестно затлъстяване, да употребява мозъчно-компютърен интерфейс, с цел да бъдат следени частите от мозъка му, които го карат да преяжда. Но има проблеми.

За начало, макар че има устройства, които хората могат да носят като шапки, най-гъвкавите и чувствителни – като “Нюралинк ” – изискват мозъчна интервенция.

Хирурзите безусловно пробиват дупка в черепа на пациента и вграждат чиповете

При всички условия това носи опасности, в това число за инфекции и отменяне.

Така че за момента мненията на експертите се разминават. Според едни прибягването до мозъчни импланти не е целесъобразно, изключително в случай, че към този момент има цяла нова серия лекарства, които имат доста добър резултат за събаряне на килограмите. Тези препарати, известни като глюкагон-подобен пептид-1-антагонисти, основани за лекуване на диабет, потискат апетита, като забавят придвижването на храната през храносмилателната система. Според специалистите те оферират молекулярен метод към контрола на глада с по-малко опасности спрямо мозъчно-компютърните интерфейс процедури. През септември стана ясно, че самият Мъск употребява едно от тези медикаменти, с цел да наподобява по-строен.

Други учени виждат добра вероятност в концепцията за имплантите. “Не мисля, че е по-неправдоподобно от други изказвания за капацитета на невротехнологиите ”, споделя пред “Бизнес инсайдър ” професор Андрю Джаксън, специалист по невронни интерфейси в университета в Нюкасъл. Но той счита, че налични в комерсиалната мрежа мозъчни чипове ще има евентуално след доста години, и въпреки всичко концепцията е обещаваща, в случай че бъде подкрепена от добросъвестни учени.

Основана от Мъск през 2016 година, компанията “Нюралинк ” създава микрочипове, които се вграждат в черепа на човек. Малки проводници, оборудвани с електроди, се разклоняват от устройството в мозъка, позволявайки му да чете и евентуално да подтиква мозъчната активност. 

Преди време ексцентричният мегабогаташ уточни необятен набор от неврологични болести, за които съгласно него “Нюралинк ” може да помогне, в това число заболяванията на Паркинсон и Алцхаймер. Той също по този начин направи някои пресилени изказвания, че чипът евентуално “лекува аутизма ” и основава “симбиоза ” сред хората и изкуствения разсъдък.

След изявлението на Мъск за възможните чипове против затлъстяването в медиите повече не е имало информация дали има развиване и до каква степен се е стигнало с тази разработка. Като цяло обаче концепцията е осъществима, твърди Садаф Фаруки, професорка по метаболизъм и медицина в Университета в Кеймбридж. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР