Сума в общ размер на 201 млн. долара ще постъпи

...
Сума в общ размер на 201 млн. долара ще постъпи
Коментари Харесай

ФИФА ще си върне $201 млн. от корумпирани служители

Сума в общ размер на 201 млн. $ ще постъпи назад в сметките на ФИФА след решение на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати. Американските управляващи конфискуваха тези средства по време на следствието на шумния корупционен скандал през 2015 година, който коства поста на тогавашния президент на международната футболна асоциация Сеп Блатер. Парите са били конфискувани от сметки на чиновници на ФИФА, които са били обвинени за присъединяване в корупционни схеми, а по-късно са били подведени под отговорност. Тези средства са именно придобитите от незаконна активност. 

В резултат на следствието на американските управляващи над 50 души получиха обвинявания, 27 от тях се признаха за отговорни и получиха присъди, а други двама също бяха наказани. Установени бяха разнообразни корупционни практики - измами, подкупи, въздействие с власт, пране на пари.

Първата част от иззетите пари (32,3 млн. долара) към този момент са утвърдени за систематизиране от ФИФА, КОНКАКАФ (футболната конфедерация на Северна и Централна Америка), КОНМЕБОЛ (конфедерацията на Южна Америка), както и сред обособени национални федерации. Законодателството на Съединени американски щати разрешава сходно систематизиране на иззети активи, които да отидат в интерес на жертви на закононарушения, за каквато в тази ситуация е призната международната футболна асоциация.

От ФИФА към този момент са взели решение, че средствата ще постъпят в новосъздаден Cвeтoвeн фoнд зa възобновяване на фyтбoлa, чиято цел е да финансира футболни планове, които да оказват позитивно възсействие върху общността по целия свят.

" Щacтлив cъм дa видя, чe парите, които бяха нeзаконно присвоени oт фyтбoлa, в този момент още веднъж ще бъдат налични, с цел да бъдат употребявани за верни цели - по този начин, както е било в началото планувано. Благодаря на американските управляващи за положените старания, както и за бързото, и дейно привършване на следствието. Благодарение на тяхната интервенция през 2015 година успяхме да изпълним фундаментални промени във ФИФА, тъй че тя да се трансформира от токсична организация тогава в влиятелен международен състезателен орган в този момент. За благополучие, ние към този момент сме надалеч от този злощастен интервал в историята и е отлично да забележим, че на фондацията на ФИФА са предоставени обилни средства, които могат да повлияят позитивно на толкоз доста хора във футболния свят, изключително посредством юношески и публични стратегии ", разяснява президентът на ФИФА Джaни Инфaнтинo, който през 2016 година размени Блатер на поста.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР