Субсидията за чартърни полети, която трябваше да напълни курортите ни

...
Субсидията за чартърни полети, която трябваше да напълни курортите ни
Коментари Харесай

Държавната помощ от €35 за седалка в чартър се оказа провал

Субсидията за чартърни полети, която трябваше да изпълни курортите ни с чужденци и да избави летния сезон, се оказа следващата провалена мярка от антикризисния пакет на държавното управление. Идеята беше туроператорите да получават от страната по €35 дотация за всеки докаран със аероплан екскурзиант. Но ползата към тази помощ се оказва, меко казано, слаб.

Към 10 септември подадените от туроператори поръчки за поддръжка са едвам девет, заяви профилираното издание TravelNews.bg, базирайки се на информация от Министерството на туризма (МТ). При това никой от претендентите още не е взел дотацията. " В момента подадените заявки, както и нужните съпътстващи документи са в развой на оценка ", са обяснили от МТ пред TravelNews.bg.

На страницата на Министерство на туризма следва да се оповестява ежемесечно информация за броя на пасажерите, пристигнали в България, за които туроператори са поискали държавна дотация.

Скромният интерес е разбираем. Мярката, за която настояваше целият туристически бизнес у нас, започва с голямо забавяне - бе утвърдена в края на юли, в случай че се отнася за интервала 14 май - 31 декември. В интерес на истината принос за забавянето има и Европейската комисия, която трябваше да даде утвърждението си за тази държавна помощ, а депутатите трябваше да одобряват съответните законови промени. Всичко това се случи в края на юли.

Предишният отраслов министър Николина Ангелкова по този начин и не съумя да започва схемата, това стори Марияна Николова малко откакто пое поста. По това време светът още веднъж потегли към стягане на ограниченията против COVID-19 и интернационалните пътувания напълно затихнаха, а България се оказа измежду рисковите дестинации поради взрива на инфектирани. Пред опасността от 14-дневна карантина и други рискове никакви дотации не биха могли да насърчат туризма.

За въпросните дотации държавното управление отдели 55 млн. лв. от бюджета, като задачата бе това да се окаже тласък за най-малко 400 000 задгранични туристи. Очевидно е, че сумата ще остане съвсем неизползвана, като очакванията са да помогне най-малко през зимните месеци за привличане на чужденци в ски курортите.

Напоследък министър Николова загатва, че ще упорства мярката да продължи да работи и през 2021 година

Сроден случай е друга антикризисна мярка в подкрепа на летния туризъм - ваучерите, които трябваше да насърчат българите да отдъхват в родните морски и планински курорти. Тя също съдбовно закъсня, а и в процеса на приемането ѝ бе окастрена до съвсем цялостно обезсмисляне. Така в последна сметка право на ваучери имат единствено хора на държавна работа, ангажирани в борбата с ковид, а ваучерите може да се употребяват единствено в държавни почивни бази. Няма данни какъв брой души са се възползвали от тази дотация.

 

€З5 НА ПАСАЖЕР 

Cyбcидията от €35 cе oтпycĸа зa вcяĸa зaeтa ceдaлĸa в под наем полет, осъществен в интервала 14 май - 31 декември, ĸaтo caмoлeтът би трябвало да е огромен - с потенциал от най-малко 100 мecтa. Помощта е налична освен за български компании, само че и за тypoпepaтopи от целия свят, стига да употребяват услугите на самолетна компания, която е част от Европейски Съюз или от Eвpoпeйcĸoтo иĸoнoмичecĸo пpocтpaнcтвo. 

 

СРИВ

Данните за полетите, обслужвани от българските летища, демонстрират много ясно измеренията на рецесията. Столичната аерогара да вземем за пример е обслужила през юли с над 62% по-малко пасажери в съпоставяне със същия месец на 2019 година

Все отново се вижда  " светлина в тунела ". " Лека-полека въздушният трафик се възвръща ", разяснява икономистът Лъчезар Богданов. Най-много полети от София все още има до Лондон, Варна и Виена, разяснява Богданов в пост на страницата си във " Facebook ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР