Субективното раздаване на пари от правителството на отделни общини в

...
Субективното раздаване на пари от правителството на отделни общини в
Коментари Харесай

Бъдещата власт: Край на лесните пари за наши кметове

Субективното разпределяне на пари от държавното управление на обособени общини в хода на бюджетната година ще бъде прекратено. Правителството ще финансира такива целеви разноски въз основата на утвърдена от Народното събрание годишна стратегия като част от държавния бюджет, откакто плановете са били авансово съгласувани за степен на подготвеност с министерство на районното развиване и благоустройството.

За това се договориха партиите на смяната при завършилите късно в четвъртък диалози в бранш " Регионално развиване ". Разговорите минаха без съществени спорове макар разпиляното показване на цели от множеството партии и впускането в полемики в огромни елементи.  

Не е ясно дали новият принцип на целево финансиране с съответно утвърден лист от Народното събрание ще може да влезе в действие още за бюджет 2022 година Проектобюджет 2022 евентуално е подготвен и се чака до броени да бъде импортиран в Министерския съвет и Народното събрание. За такава целева капиталова стратегия настояха и от „ ИТН “, и от „ Продължаваме промяната “. „ Не е обикновено тези разноски за стоят скрити в централния бюджет и да се раздават по убеждение на Министерския съвет “, аргументира се съпредседателят на Политическа партия Асен Василев. Новият механизъм на целево финансиране няма да засегне нормалните финансови разноски на общините, финансирани от държавния бюджет.

„ Продължаваме промяната “ не е съгласна с концепцията за децентрализиране на 2% от налог общ приход към общините, тъй че това предложение на „ Демократична България “ е малко евентуално да се осъществя, разбра се при договарянията. „ Така ще разтворим още повече ножицата сред богатите и бедните общини “, разяснява Василев. Въпреки неналичието на единодушие по този механизъм, партиите са съгласни да се върви в посока по-голяма децентрализация, като в това време централната власт задели задоволително финансиране за отговорностите, които вменява на общините.

За 2022 година такова целево финасиране ще има за дотъкмяване на общите устроойствени проекти във всички общини, които не разполагат с такива. На местните управи ще бъде оказана и медотическа поддръжка. Общини, които не завършат проектите си до края на годината, няма да получат финансови разноски от страната за 2023 година, взеха решение договарящите по предложение на Василев. Целево финансиране за 2022 година ще има и за обезпечаване на задоволително средства за срутване на противозаконни здания, при които правосъдните решения са дефинитивни и влезнали в действие.

„ Продължаваме промяната “ няма да допусне изключително индексиране на към този момент настоящи строителни контракти макар високата инфлация, в случай че това не е допустимо съгласно настоящата законова рамка, безапелационен бе Асен Василев. Може да се търси метод за сходна индексация на бъдещи планове със законови промени, само че е неприемливо това да се прави за към този момент почнало строителство. Строителите следва да си носят риска, а и доста от поръчките са раздути ", аргументира се Василев. Не стана ясно по какъв начин ще се действа със подписани контракти, при които строителството не е действително почнало, само че строителите декларират, че избират да се откажат. От думите на Василев се разбра, че за такива планове ще трява да се водят диалози контракт по контракт със съответните възложители. 

Да бъдат одитирани серия от сдружения, договориха се още партиите на смяната. Одит ще има в създадения от последното държавно управление ВиК холдинг, като е малко евентуално холдингът да бъде разформирован. Структурата е посочена като бенефициент по новите оперативни стратегии и България рискува загуба на доста средства, в случай че в последния миг реши да отстрани холдинга, изясни Асен Василев. Според него холдингът би трябвало да работи най-малко две години, като се мисли кой е най-хубавият вид да се провеждат тежките финансови действия в бранша. " Общините нямат потенциал да извършват толкоз огромни планове, даже да им дадем парите ", разяснява Василев.

Като дискусионна тематика в бранш районно развиване остава мястото на Агенция „ Пътна инфраструктура “. „ Продължаваме промяната “ упорства АПИ да мине към транспортното министерство, само че Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ са срещу. „ В работата на АПИ ще зародят доста повече проблеми от актуалните, в случай че се трансферира към транспортното министерство. Огромна част от дейностите на организацията са свързани с планиране, строителство, строителен надзор, организацията попада в оперативните стратегии като конструкция към Министерство на регионалното развитие “, аргументира се Асен Гагаузов от Българска социалистическа партия. По тематиката ще се вземе политическо решение. 

ПРАВИЛА 

И диалозите в бранш „ Регионално развиване “ опряха до промени в закона за публичните поръчки. В закона следва по-детайлно да се уреди инхаус възлагането, както и строителството на инженеринг. Списъкът с неизрядни реализатори, който Закон за обществените поръчки и сега планува, може да стане със наложителен темперамент. Има потребност и от доста нови текстове и вероятно напълно нов закон за устройство на територията. Партиите се договориха и за усилване на строителния надзор, като ще бъдат тествани предпочитано издигнатите здания в предпазени зони и по крайбрежието. Като дълготрайна цел се залага и обзор на картата на областите и общините. Отделни партии като Има Такъв Народ упорстват за понижаване на броя на областите.

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР