Стюарт Лау в анализ за европейския Политико Китайският лидер Си

...
Стюарт Лау в анализ за европейския Политико Китайският лидер Си
Коментари Харесай

Защо Китай иска Макрон да вбие клин между ЕС и САЩ

Стюарт Лау в разбор за европейския " Политико "
Китайският водач Си Дзинпин имаше едно главно обръщение към гостуващия си френски сътрудник Еманюел Макрон: Не позволявайте Европа да бъде всмукана в играта на Америка.
Стюарт Лау в разбор за европейския " Политико "
Китайският водач Си Дзинпин имаше едно главно обръщение към гостуващия си френски сътрудник Еманюел Макрон: Не позволявайте Европа да бъде всмукана в играта на Америка.

Пекин се стреми да предотврати по-нататъшното доближаване сред Европейски Съюз и Съединени американски щати във време, когато Белият дом следва по-настоятелна политика за противопоставяне на геополитическата и военната мощ на Китай . Едногодишната война на Русия против Украйна укрепи съюза сред Европа и Съединени американски щати, раздруса международната търговия, даде нов живот на НАТО. Това не е добре пристигнало в Пекин, който към момента гледа на Вашингтон като на собствен стратегически зложелател.

Сега контраофанзивата на Китай се ускори. Си приветства Макрон във величествената конюнктура в Голямата зала на народа в Пекин дружно с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
Реклама
И Съединени американски щати, и Китай са наясно, че политиката на Европа по отношение на Пекин надалеч не е решена. Това е опция и риск и за двете страни. През последните месеци Вашингтон предизвести за желанията на Китай да изпрати оръжия на Русия и за заплахите от разрешаването на безграничен достъп на китайски софтуерни компании до европейските пазари. TikTok, която в последна сметка е китайска благосъстоятелност, беше неразрешена за държавни и административни телефони на редица места в Европа, в това число в институциите на Европейски Съюз. Американският напън накара холандците да вкарат нов експортен надзор върху продажбите на усъвършенствано полупроводниково съоръжение в Китай.

И въпреки всичко даже ястребски настроената Фон дер Лайен отхвърли концепцията за цялостно обособяване на Европа от китайската стопанска система. За Пекин това е още една забележителна разлика от враждебната комерсиална среда, насърчавана от Съединени американски щати. Само в границите на визитата на Макрон 36 китайски и френски компании подписаха нови покупко-продажби, което китайските държавни медии дефинираха като знак за " ненамаляващото доверие в китайския пазар на европейския бизнес " .

През последните няколко години обаче европейските водачи станаха по-скептични към траекторията на Китай поради метода, по който Пекин се справяше с пандемията, отношението към протестиращите в Хонконг и уйгурските мюсюлмани, глобите против европейски политици и военните закани против Тайван.

А след това Си и Владимир Путин оповестиха " всеобхватно партньорство " единствено дни преди Русия да нахлуе в Украйна. Докато Западът наложи строги наказания на Москва, Китай стана последната огромна стопанска система, която към момента поддържа и уголемява комерсиалните връзки с Русия. Това шокира доста западни политици и предизвика яростен спор в Европа в каква степен да се отдръпна от китайската търговия.
Реклама
Пекин видя Макрон като натурален сътрудник, изключително откакто Ангела Меркел - неговият предходен любимец, към този момент не е канцлер на Германия. Желанието на Макрон да се ангажира с всеки - в това число мощно подложените на критика му контакти с Путин, го направи изключително прелъстителен за опитите на Пекин да вбие чеп сред Съединени американски щати и Европейски Съюз във връзка с Китай. Китай приема концепцията за " стратегическата автономност ", която е фокус на френската външна политика, като доказателство за дистанцията на Европа от Съединени американски щати . От своя страна Макрон сподели на Си ден по-рано, че Франция не харесва " блокова борба ". Позицията му се оспорва от някои в Европа, които упорстват за по-твърд метод към Пекин.

" Макрон можеше да избегне мрачната картина на европейско и трансатлантическо разцепление. Никой не го е принуждавал да се появи с голяма бизнес делегация, повтаряйки опровергани илюзии за взаимност ", сподели Торстен Бенер, шеф на Института за световна обществена политика в Берлин.

Холгер Хестермайер, учител по право на Европейски Съюз в Кралския лицей в Лондон, счита, че Пекин ще се бори да раздели трансатлантическия съюз. " Ако Китай желае да успее с построяването на нов международен ред, отделянето на Европейски Съюз от Съединени американски щати даже в дребна степен би било скъпо завладяване ", уточни той.

Фокусът на Си върху Америка по време на срещата му с Макрон и Фон дер Лайен беше явен. Седмица по-рано администрацията на Байдън организира втората си Среща на върха за народна власт, на която Русия и Китай бяха посочени като основни закани. " Разпространението на по този начин наречената народна власт против авторитаризъм ще донесе единствено разделяне и борба ", сподели Си на европейските си посетители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР