Стягаме раниците и връзваме здраво обущата, че върховете вече ни

...
Стягаме раниците и връзваме здраво обущата, че върховете вече ни
Коментари Харесай

От Беласица по-юбава нема

Стягаме раниците и връзваме крепко обущата, че върховете към този момент ни чакат. Тръгнали сме не да покоряваме, както ни учат мъдрите и опитните, а да се примолим на планината да ни разкрие своите гледки и секрети. Наш лидер и асистент в умиротворяването й ще бъде не различен, а алпинистът Атанас Скатов, който ни разкрива тънкостите на общуването с непокорния й манталитет. Заедно се насочваме към южната граница, за да  идем при царя на Беласица, най-високия й връх Радомир, издигащ величествената си снага над три страни. Там прескачаме телените огради, с цел да забележим хубостта оттатък рамките на географията, а ветровете отдалеко привикват напевно с рефрена „ от нашенско по-юбаво нема “...

...
Мощното ни алено возило Opel Crossland X захапва решително пътя към уречената посока. И ето, настане вечер, табела изгрее... показваща зачертания надпис „ София “. Тъй арна е, както биха споделили локалните, чудната планина, дето ни посреща. Беласица със стръмно величествено било, само че и меки топли извивки. Може зиме да се люти, само че наесен е кротка и пъстра, а от пръснатите в полите є села се носи уханието на печени кестени.


Макар и с леко терзание, каним за лидер на спонтанната ни група индивида, който може да назова себе си събирач на върхове. В сбирката си към този момент е наредил всичките 7 първенеца на обособените континенти, за които с ненаситност споделя с часове. Стъпките на Атанас Скатов (ww.atanasskatov.com) са достигали до ръба на света, от осемхилядниците на Хималаите и Каракорум през многоликия манталитет на Памир и Андите, та чак до висините на Антарктида. Въпреки солидната биография ние съумяваме да го притеглим да пристигна с нас в скромната за невероятните му благоприятни условия Беласица, при връх Радомир, който оказа се, към момента не е в листата с изкачените от него възвишения. Изключително земен е. Подхожда съществено към това да ни впусне в изкуството да общуваш с планината малко по малко.


По проект би трябвало да нощуваме в една от двете хижи, с цел да може сутринта да нападаме Конгур и Радомир. Но всичко се случва наобратно и тъкмо както си му е редът....
Целия материал четете в новия брой на Списание 8. А книгата на Атанас Скатов „ Еверест. Богинята Майка на Вселената “ може да поръчате ТУК.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР