Студентката по архитектура Ариана Пирушич е един от около 23

...
Студентката по архитектура Ариана Пирушич е един от около 23
Коментари Харесай

Босна губи много млади хора заради лоши образование и перспективи за работа

Студентката по архитектура Ариана Пирушич е един от към 23 000 младежи, които възнамеряват да изоставен Босна в търсене на по-добро обучение или благоприятни условия за работа, част от годишното приключване на мозъци от тяхната проблематична татковина. Това излиза наяве от репортаж на " Ройтерс ".

Ново изследване на Фонда на Организация на обединените нации за популацията (UNFPA) откри, че 47% от босненците - или 269 000 души - на възраст 18-29 години обмислят да заминат краткотрайно или вечно в чужбина, недоволни от неналичието на работа, неприятните публични услуги и ендемичната корупция.

23-годишната Пирушич, която в този момент приключва магистърска степен по архитектура в Университета в Сараево, ще прекара последния си учебен срок в университета в Щутгарт в Германия по програмата за продан на студенти " Еразъм " на Европейския съюз.

Но тя счита и да търси работа в чужбина.

" Тук няма вероятност за младите архитекти, всичко се свежда до минимална заплата ", сподели Пирушич.

Тя сподели, че всички сфери на живота в дребната балканска страна са предразположени към корупция и че младежите мъчно могат да си намерят работа без политически или фамилни връзки.

Икономическият напредък, промените и вложенията в Босна бяха възпрепятствани от продължаващите етнически разделения след нейната война в интервала 1992-95 година, наред с необятно публикуваните корупция, шуробаджанащина и проведена престъпност.

Нивото на безработица измежду босненците на възраст 15-29 години е било 34% през 2019 година съгласно данни на Международната организация на труда.

Доклад на Фонда на Организация на обединените нации за популацията по-рано тази година откри, че приблизително 50 000-55 000 души - най-вече квалифицирани служащи и експерти, мнозина с родственици в чужбина - напущат Босна всяка година. Той предизвести, че в случай че такова изселване продължи, популацията на Босна може да спадне до под 1,6 млн. души до 2070 година от към 3 млн. души в този момент.

" Сега знаем, че 23 000 от тези 50 000 са младежи на възраст сред 18 и 29 години ", сподели Джон Кенеди Мосоти, непрекъснат представител на UNFPA в Босна.

" Това би трябвало да тревожи всяка страна, това би трябвало да тревожи всеки сегмент от обществото, това би трябвало да тревожи политиците...(и) предприемачите ", сподели той.

Всъщност фирмите в Босна от ден на ден се оплакват от липса на квалифицирани служащи. Някои от тях, като Cromex, производител на железни елементи в северния град Приедор, оферират професионално образование и по-конкурентни заплати.

" Ние се борим да задържим служащите си тук ", сподели генералният управител на Cromex Енес Пехлич. " Не можем да спрем хората да отпътуват в чужбина даже откакто завършат образованието, макар че не всички ще си тръгнат.

Стефан Котроман, 17-годишен, стажант в Cromex, който е признателен, че може да научи заваръчния поминък, е образец за последното.

" Ако намерите пътя си тук и научите занаята си, няма потребност да напускате страната ", сподели Котроман пред Reuters.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР