Студената война може да се похвали с най-различни изобретения за

...
Студената война може да се похвали с най-различни изобретения за
Коментари Харесай

Акустичната котка – тайното оръжие на ЦРУ

Студената война може да се похвали с най-различни изобретения за шпионаж. Това е времето, в което Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и Централно разузнавателно управление на САЩ показват ненадминато въображение. Врагът слуша, а за задачата употребява акустични котки. Името е малко комплицирано, никой не чака от животното да стартира да пее. Централно разузнавателно управление на САЩ имат една по-интересна концепция, която дълго време се създава от дивизията за просвета и технология. Американските шпиони вземат решение да употребяват котки за подслушване на съветските посолства.

Техниците решили да употребяват котки, които да пускат директно покрай постройките на врага. От домашните любимци се очаквало да се нареждат на покривите и прозорците, да се разхождат в градината и да записват всеки тон към тях. Благодарение на специфичен трансмитер, всичко записано може да се изпраща назад до сътрудниците. Вдъхновението идва при опит за подслушване на държавен глава, до момента в който микрофоните били разпръснати, към тях имало задоволително котки, които да скапват сигнала.

Техниците бързо разбрали, че никой не обръща внимание на мъркащите създания. Още една причина за използването на това животно е неговото голямо любопиство. Агентите се опитвали да упражняват котките да отиват там, където се чуват забавни звуци. Очевидно при последното подслушване станало ясно, че животните на драго сърце се привличали от съветски език. Поведението им също не се променяло, даже и с чипирането на специфичен предавател, затова били съвършеният сътрудник за воденето на шпионската игра.

Централно разузнавателно управление на САЩ наема специфичен ветеринар, с цел да сложи устройствата в тялото на първата тестова котка. Операцията лишила няколко часа. Микрофонът се вградил покрай ушния канал на животното, до момента в който съвсем забележимата жица се свързвала в две специфични устройства. Бившият офицер на Централно разузнавателно управление на САЩ Виктор Марчети разказва случая като малко по-зловещ:

„ Разпаряха котката на две, поставяха микрофоните и по-късно я зашиваха още веднъж “.

Централно разузнавателно управление на САЩ стартира специфична стратегия за подготовка на животните и ги дресира по този начин, че да се навъртат постоянно покрай говорещи хора. Нещо повече, котешкото ухо може да филтрира звуците извънредно добре и в огромна степен да побеждава човешкия слух. Въпреки големите триумфи, проблемите се появили. Първият минус е, че тялото на животното е малко и няма по какъв начин да се придвижват доста акумулатори. Трансмитерът работил с най-малката допустима. Мъркащите сътрудници не можели да се доберат толкоз бързо до точката на интерес.

Следващият проблем е, че макар големия вложен американски дълг, хищникът ще стартира да търси храна, когато се почувства гладен. Следователно в средата на диалога можем да видим по какъв начин животното напуща горещата точка и се насочва другаде. Първата котка, която би трябвало да подслушва двама мъже в посолството във Вашингтон. Централно разузнавателно управление на САЩ пуска своя портативен микрофон, само че за зла неволя още с излизането от клетката, животното е блъснато от преминаващо такси. Групата сътрудници по този начин и не съумява да реагира на време. Марчети споделя по какъв начин всички аудио техници са останали без думи, до момента в който сигналът от радио трансмитера бил загубен.

Останалите сътрудници не са сигурни какъв брой време може да живее котката след сходна интервенция, даже и да извърши дълга си. През 1967 година Централно разузнавателно управление на САЩ публично приключва опита с животни, въпреки и да е извънредно къс, това не пречи на американския данакоплатец да влага повече от 20 милиона $ за плана, който ще победи комунизма. Проектът става прочут едвам през 2001 година с разсекретяването на Американския народен списък. Излишно е да се загатва, че сътрудниците са получили насмешки от целия свят.

Според разкритите документи, интервенцията била същински триумф, само че заключението на техниците е още по-обещаващо, те са сигурни, че с малко повече въображение ще съумеят да се трансфорат в научни пионери. Същите иноватори в шпионската игра вероятно са принудени да прекратят напълно своята активност и да признаят, че това е била една голяма злополука.

Заглавна фотография: By David Corby Edited by: Arad – Image:Kittyplya03042006.JPG, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1839754

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР