Студената вълна, която замрази скандинавските страни през последните дни, сега

...
Студената вълна, която замрази скандинавските страни през последните дни, сега
Коментари Харесай

Студена сковава Европа: Хиляди домакинства на тъмно и проблеми с полети

Студената вълна, която замрази скандинавските страни през последните дни, в този момент визира Централна и Източна Европа, като наред с другото аргументи спиране на електрозахранването и транспортни проблеми, заяви " Катимерини ".

Метеорологичната работа на Полша, която към този момент оповестява за доста ниски температури от -23°C в североизточната част на страната, издаде предизвестие за мраз за по-голямата част от територията на страната, където се чака живакът да падне още повече тази седмица. В североизточната част на страната 2 200 семейства са потънали в мрачевина, а превозът до и от учебните заведения е прекратен. " Налице са проблеми, дължащи се на студа ", съобщи представителят на локалната администрация Кшищоф Гузек.

В североизточната част на Латвия, в Даугавпилс, втория по величина град в страната, през днешния ден термометрите демонстрираха -29,5 °C.

На юг, в Унгария, метеорологичната работа на страната предизвести за температури от -12 °C в края на седмицата, съпроводени от ветрове със скорост до 90 km/h.

През уикенда пориви напразно със скорост до 100 км/ч провокираха безпорядък в някои елементи на страната, като изкорениха дървета и откъснаха покриви, блокираха пътища и предизвикаха спиране на електрозахранването.

В Молдова към 22 000 семейства са без електричество през днешния ден, а студът докара до анулация и закъснения на полети на летище Кинишеу в столицата на страната. Преустановено е придвижването на публичния превоз в града, където учебните заведения също ще останат затворени до четвъртък.

В Румъния снеговалежът докара до пренасочване на два полета към летище Яш, а в източната част на страната бяха затворени национални пътища.

В Германия, в това време, метеорологичните служби сигнализират, че живакът ще падне в някои региони до -15 °C през нощта, като обаче акцентират, че на този стадий това не е нещо " извънредно " за месец януари.

" Това, което беше извънредно, беше горещината при започване на януари ", съобщи представителят Андреас Валтер, като означи, че във Франкфурт е записана температура от над 17 °C. " Месец януари в действителност е бил много топъл в интервала 2018-2023 година, спрямо референтния интервал 1961-90 година ", добави той.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР