Студът през март ще се завърне, смятат синоптиците. Според екслузивната

...
Студът през март ще се завърне, смятат синоптиците. Според екслузивната
Коментари Харесай

Метеоролози: Студът се завръща, температурите падат до под минус 10 градуса

Студът през март ще се завърне, считат синоптиците. Според екслузивната прогноза на международен метео уебсайт   ни чака един динамичен месец март, най-много заради обстоятелството, че има и стратосферно стопляне, което ще усетим най-добре точно през март.

Посрещаме третия месец от годината с температури, близки до климатичната норма, сочат данните, анализарани от нашите синоптици. 

През идващите дни Балканите ще попадат под въздействието на разширяващ се антициклон, ситуиран на север от полуострова. Времето в България ще е хладно и с променлива облачност. Очакваме и превалявания от сняг над Северозападния Предбалкан. Разкъсвания на облачността ще има над Източна България.

През първото десетдневие от март междинните месечни температури се чака да бъдат по-ниски от нормалните. Една от аргументите за това е преносът на по-студена въздушна маса от североизток и разширяващ се антициклон над Югоизточна Европа. 

През второто десетдневие от март междинните месечни температури се чака да бъдат с 5-8 градуса под климатичната норма. Ще бъде студено с температури под минус 10 градуса в Югозападна България. По планините се чакат и температури към минус 15 градуса по Целзий. Над Източна България ще е по-топло – до 5-7 градуса по Целзий. 

През третото десетдневие Балканският полуостров се чака да попада под въздействието на следващ циклон, позициониран над Гърция. Времето ще е динамично с чести превалявания от дъжд. Температурите ще се покачат и ще са към климатичната норма. Очакваните оптимални стойности ще са сред плюс 15-22°С, написа настоящо.ком.

Нека да не забравяме, че март се характеризира с чести промени на времето и те са свързани с това, че месецът е временен сред зимата и пролетта. Една значима специфичност е и съществуването на стратосферно стопляне.

Март е присъщ с огромни аномалии и с внезапни промени на метеорологичната конюнктура. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до сензитивно покачване на температурите, което дава огромен контрастност сред Южна и Северна Европа. То от своя страна ускоряват меридионалните разстройства да имат по-големи амплитуда. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкоз интензивни, че температурите са типично зимни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР