Структурата в българската магазинна мрежа не прилича на никоя друга.

...
Структурата в българската магазинна мрежа не прилича на никоя друга.
Коментари Харесай

Явор Гечев: Може цените на някои продукти да се свалят с до 30%

Структурата в българската магазинна мрежа не наподобява на никоя друга. Тук има аномалии по цялата система, в която сякаш този път доста от играчите на пазара прекалиха и не схванаха, че прекалиха. Това сподели министърът на земеделието Явор Гечев в предаването „ 120 минути “ по бТВ.

Той съобщи, че в битката против спекулата страната няма задоволително законови механизми, които да използван, и те би трябвало да бъдат основани. „ Държавата би трябвало да има директни механизми. Работи се по първата разпоредба за проследимост по цялата верига по търговията на едро, съвсем като при акцизните артикули – с дефиниция на кодове, първо стартиране на пазара на стоката “, изясни земеделският министър.

Всички открити при инспекциите практики при комерсиалните вериги, влияещи върху ценообразуването, ще бъдат включени в черен лист на практиките. „ Тези практики ги забраняваме. Трябва да има цена „ купува “ и цена „ продава “ и тази цена сред „ купува “ и „ продава “, в случай че е над 20-25%, то ще би трябвало авансово да дават договорите в институциите за инспекция, тъй като съставлява риск от нелоялни търговски практики “, изясни Гечев.

В подготвяната платформа самите търговски обекти ще могат сами да показват цените си, добави той.

Ако КЗП откри особеност, която не е в нейната компетентност, тя ще бъде прехвърляна автоматизирано към Комисия за защита на конкуренцията, която е самостоятелна комисия, избирана непосредствено от Народно събрание. „ Призивът ми към Комисия за защита на конкуренцията е да бъдат малко по-активни по тематиката “, моли министърът на земеделието.

Гечев насочи апел към комерсиалните обекти за понижаване на цените с 20, даже 30% на някои от продуктите, само че не за сметка на производителя. „ Може да се качват цените при снабдители с 5 до 10% на избрани артикули, тъй като сега към този момент реагират цените. В деня, който направихме конференцията, в каталозите на редица от магазините те бяха с 25% отстъпка. НО бяха отправени молби по този начин да кажем от разнообразни вериги на доставки към производителите да сложат цените с 15% по-ниски. Накъде още да ги смъкват? “, разяснява земеделският министър.

Той даде образец с млякото, което е изкупувано на цена 1 лев от производителите. „ Обработва се, събира се от мандрите някаква добавена стойност, тъй като има опаковка, пастьоризация, превоз. Доставя се до магазинната мрежа на цени под 2 лева, на щанда е 3,63 лева А сиренето да вземем за пример - 400 грама, вакуумирано, няма добавена стойност - 50 до 100% разлика в магазинната мрежа и цената нагоре “, изясни Гечев.

Той уточни, че след обезщетенията за компаниите за високите цени на електрическата енергия и горивата всички останали са реагирали, само че не и комерсиалните вериги. „ При състояние че 40% от бюджета на едно семейство се образува от това, което слагаме на трапезата, то това дава значителен напън върху всички други браншове, в това число и на инфлацията “, акцентира Гечев.

Аномалии в недостига или свръхнасищането на зърно и слънчоглед ще се следят до момента в който има война, без значение от напъните на държавно и европейско равнище, съобщи още министърът на земеделието.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР