Структурата на жилищата според площ и собственост се променя. Новата

...
Структурата на жилищата според площ и собственост се променя. Новата
Коментари Харесай

Проф. Боян Дуранкев: Жилищата вече имат платформата на круша, три са тенденциите в новата структура

Структурата на жилищата съгласно повърхност и благосъстоятелност се трансформира. Новата платформа е вид круша, налице са три трендове в тази конструкция. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " икономистът проф. Боян Дуранкев.

" Дръжката (бел. ред. на крушата) се издига по-нависоко – строят се малцина, само че жилища с от ден на ден стаи: 5, 6, 7, 8, 12, 15, или един човек има 10-15-20-100-120 и повече жилища и живее като рентиер. Това е дръжката на крушата. Втората наклонност е, че средата на крушата, която преди е била най-широка, пропада редовно надолу. Т.е. междинната група, на междинната класа и долната част на междинната класа все по-трудно се добират до ново жилище и все по-трудно става неговото погашение, изключително след така наречен " пандемия “ и началото на войната в Украйна. Все по-интересно става какво ще се прави за тази междинна класа, на която най-вече се държи в Европейския съюз.

Третата наклонност е, че долната част на крушата става все по-широка, все по-дълго населявана и с все по-лоши жилищни условия. Това не е загадка – има хора, които живеят в жилища, които не дават отговор на изискванията. Но в случай че погледнете и от гладна точка на изискванията, може би това ще бъде също доста значимо, тъй като към 20% от популацията във Франция населява негодни домове, 25% от живеещите чартърен във Англия попадат в същата категория, а пък забележителен брой хора примерно в Унгария, в Румъния, населяват жилища,  които не са годни за живот по принцип от модерна позиция ", разяснява проф. Боян Дуранкев.

По думите му в България цените от 2015 година на квадратен метър жилищна повърхност съвсем са се удвоили.

Икономистът е безапелационен, че главният фактор за обстановката в България с жилищата са приходите и покупателната дарба на популацията, която по принцип е най-ниска в Европейския съюз: " Второ, това са изискванията за покупка на нови жилища от по този начин наречената всеобщо известна междинна класа, тъй като изискванията са от време на време по-тежки, в сравнение с изискванията в другите европейски страни. И третата причина, има проблеми с жилищата в България – това е да го назовем съвсем цялостното оттегляне на страната от решаването на жилищния проблем. Държавата до този миг споделяше: " Пазарната стопанска система е задоволителна. Почвайте да строите кой където може – както се вижда презастрояването на главните градове, без значение от утежняването на изискванията на живот, и всеки да се оправя самичък кой както може “, счита проф. Боян Дуранкев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР