Строителството на магистрала Хемус ще започне през март, заяви във

...
Строителството на магистрала Хемус ще започне през март, заяви във
Коментари Харесай

Довършването на магистрала „Хемус” стартира през март

Строителството на автомагистрала „ Хемус ” ще стартира през март, съобщи във Варна министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков.

„ Досега пречките бяха от финансово естество. Ще бъдат подписани анекси за актуализация на цените и напролет ще стартира строителството. Започваме с секторите от 1 до 3, за които има издадени позволения за градеж. В средата на годината чакаме позволения за секторите от 4 до 6 и за 9-ти ”.

Цеков съобщи, че е оптимист и за плана за автомагистрала „ Черно море ”.

„ Пред завършване сме на публичната поръчка за направа на отчети за оценка на въздействие върху околната среда на двете разпознати трасета. Надявам се да имаме решение на министерството на околната среда и водите в границите на тази година и през идната да стартира същинското строителство ”.

Изграждането на автомагистрала „ Черно море ” ще стартира от построяването на втори мост над Варненското езеро. Основният ремонт на Аспарухов мост ще може да започва най-рано 2025 година след правенето на механически план.

„ Говорим за съществено градивно подсилване, на първо място на колоните, които не дават отговор на условията за земетръс. Ремонтът ще приравни към актуалните условия морално остаряло оборудване, само че няма да реши огромния проблем на Варна, който е потребността от втори мост. Такъв е очакван и в двете вероятни трасета на автомагистрала „ Черно море ”, като ще пресича Варненското езеро в региона на Белослав. Когато бъде утвърдено трасето, това ще бъде предпочитаният сектор за създаване ”.

През тази година ще бъдат стартирани процедури за идейни планове за скоростни пътища с по две ленти в посока по правите Варна-Дуранкулак и Варна-Добрич-Силистра.

На 140 км от републиканската пътна мрежа във Варненска област тази година ще бъдат направени съществени и настоящи поправки. В района продължава осъществяването на ВиК планове за общо 130 мл. лв.

Предвидените средства за саниране на жилищния здания са по-малко от броя на подадените планове. В методиката за оценяването им няма проблем, като единствено при единични случаи са открити механически неточности, сподели още Андрей Цеков. Той добави,че Министерство на регионалното развитие разполага с още 791 млн. лв., които също може да употребява за саниране през идната година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР