Строителство на хотели и ресторанти в Национален парк „Пирин“ няма

...
Строителство на хотели и ресторанти в Национален парк „Пирин“ няма
Коментари Харесай

Община Банско ще прави устройствен план за ски зоната, предстои екооценка

Строителство на хотели и заведения за хранене в Национален парк „ Пирин “ няма да има. Промените, признати от държавното управление на 28 декември дават право на създаване единствено на спортна инфраструктура и прилежащи уреди.

Това съобщи на брифинг в Банско министърът на околната среда и водите Нено Димов след среща с кмета на града Георги Икономов.

"Посещението ми през днешния ден е в осъществяване на второто решение, което одобри Министерският съвет, а точно да забележим какви са оптимално бързите стъпки, които могат да бъдат направени, тъй че, в случай че има капиталово желание за създаване на нов кабинков въжен превоз в Банско, то да се случи в оптимално къси периоди ", сподели министърът.

Решено - втори въжен превоз в Банско ще има, Борисов: Ще пазим Пирин

Еколози блокираха центъра на София

Уточнено е, че последващо

обвързване на общината е да създаде организационен проект за зоната

Този организационен проекта би трябвало да мине през екологична оценка и оценка за сходство.

Нено Димов акцентира, че на процедура, когато е ставало дума кои от проектите би трябвало да подлежат на такива оценки - това са точно тези проекти.

Планът, който ще направи общината, ще има към този момент съответни параметри и тези параметри подлежат на екологична оценка и на оценка за сходство. Може би тъй като и двете се назовават проект, както е и Планът за уплавление на Национален парк Пирин, някои хора са останали с неверно усещане, само че проектът на общината е този, който предстои на тези оценки по закон - и по български, и по европейски, и естествено ще премине през тези процедури. Това ще даде опция, откакто има подобен проект, да се приемине и към вероятно капиталово желание, само че отново споделям: капиталовото желание е, което ще е последващо ", акцентира министърът.

Той още веднъж уточни, че някои от изказванията, които се тиражират през последните дни, не дават отговор на истината. "Един от най-сериозните причини, които слушам, е че 48% от територията на Национален парк "Пирин " ще бъде застроена. Всъщност в Национален парк "Пирин " с изменението, което беше направено на 28 декември, се

позволява строителство единствено в 2% от парка -

в ски зоната в Банско, и още 0.6% в ски зоната в Добринище. Така че приказваме за 2.6 % и става дума само и единствено строителство на спортна инфраструктура и никакво друго - нито хотели, нито заведения за хранене, каквото и да било строителство отвън спортна инфраструктура.

Устройственият проект, който би трябвало да одобри общината, предстои на екологична оценка и оценка на сходство. А съответните капиталови планове също ще би трябвало да подлежат на процедурите на оценка за влияние върху околната среда и прочие, като тези процедури включват в себе си публично разискване, на което всеки може да изкаже нужните си мнения ", зяви екоминистърът.

Той заяви че е

поканил всички, които имат интерес, на 3 януари, в 12 часа, във "Фейсбук "

на един лайф стрийм - "на територията на хората, които през вчерашния ден и оня ден стачкуваха ". "Това е тяхното пространство. Аз ще отида в тази територия, с цел да отговоря на всички техни въпроси, които имат към мен, с цел да се почисти неразбирането на информацията или неверно показаната информация, или преднамерено показаната информация, с цел да може част от спекулациите да се преустановят.

Няколко пъти съм съветвал тези, които се тормозят, че ще има изключително строителство в националния парк, да спят умерено, тъй като никакво строителство отвън спортна инфраструктура не може и няма да има ", съобщи министър Ненов Димов.

Европейските наставления дават право за създаване на уреди за спорт в парковете, акцентира кметът на Банско Георги Икономов.

Искам ясно да заявя, че като кмет на Банско няма да позволи застрояване или презастрояване на планината,

увери Икономов.

Подобна декларация той направи през днешния ден и във "Фейсбук ":



По-рано през днешния ден кметът на Банско разгласява в обществената мрежа видео от Бъндеришка поляна и въпрос "Как мислите, кои са повече? Зелените или хората, които обичат планината и ските? "



В Банско през днешния ден е и ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Невероятна панорама и незабравими прекарвания по пистите над Банско. За страдание през днешния ден с изключение на доста хора в планината имаше и доста коли. Сигурен съм, че газовете от тях бяха в пъти по-вредни за хората и околната среда, в сравнение с още един въжен превоз. Ето за какво поздравявам решението на държавното управление, даващо опция да се построи втори кабинков въжен превоз в ски зоната на Банско в цялостно сходство с екологичното законодателство ", написа той във "Фейсбук ".



Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР