Строителни фирми ще се редят на опашка тази седмица за

...
Строителни фирми ще се редят на опашка тази седмица за
Коментари Харесай

Бизнесът в битка за 33 милиона

Строителни компании ще се редят на опашка тази седмица за две крупни публични поръчки, оповестени от община Пловдив на обща стойност над 33 млн. лв.. В четвъртък, 29 март, се отварят предложения за обновяването на пл. " Централен ", а ден по-рано - за реконструкцията на бул. " Марица - юг " от Водната палата до Адата и поправки в прилежащия квартал до бул. " Кн. Мария Луиза ".

И двете поръчки бяха блокирани за няколко месеца от тайнствената Анка Ангелова от гр. Антоново. Вече няма спънки компаниите да подават предложения, защото висшият административен съд отхвърли жалбите на дамата.

Поръчката за пл. " Централен " е инженеринг, който включва планиране на реконструкцията на площада, координиране с НИНКН и осъществяване, главен ремонт на подлеза на ул. " Гладстон ", за който има план, а също по този начин консервация, реституция и експониране на Римския конгрес на запад и на север от Пощата, на мястото на археологическите разкопки. За археологическия комплекс също би трябвало да се приготви план, който наложително се утвърждава от НИНКН. Цялата стойност на ремонтните работи е 12 млн. лв..

Площадът няма по какъв начин да бъде освежен за Европейската столица на културата. Търгът ще завърши не по-рано от юли, след което определената компания или консорциум ще стартират планиране. Само ремонтът на подлеза, където от дълго време има течове, може да стартира още през лятото, само че единствено при положение, в случай че за следващ път поръчката не бъде обжалвана. Съгласуването на плановете за визията на пл. " Централен " и Римския конгрес ще отнеме минимум два-три месеца. В най-хубавия случай работата ще стартира през 2019 година Кметът Иван Тотев обаче не губи кураж и твърди, че за площада има проект " Б ", който пази в загадка от Анка.

Още една въпросителна надвисва над пл. " Централен ". Близо 300 кв. метра от него са заградени от реститутите, които настояват, че парцелът е техен. Засега Иван Тотев споделя оградата да си стои. Но тя пречи на пешеходната връзка сред площада и археологическите разкопки, която градската администрация желае да направи.

На бул. " Марица-юг " ще се махат паветата, ще се подменя цялата подземна инфраструктура и осветяване. Едновременно, както " Марица " към този момент писа, ще се преобрази крайбрежната алея, където са планувани места за отдих. В квартала сред бул. " Източен ", " Кн. Мария Луиза " и ул. " Митрополит Панарет " ще се ремонтират над 30 улици и тротоари, в това число " Козлодуй " и " Ген. Скобелев ", които са в плачевно положение. Градинката против църквата " Св. Петка " най-сетне ще се приведе в отговарящ за Културна столица тип. Парите в размер на 21,3 млн. лв. са обезпечени по оперативна стратегия " Региони в напредък ".  

В общината чакат сериозен напор на кандидат-изпълнители. За художествената изложба на ул. " Гладстон ", която също беше стопирана от Анка, се състезават пет компании. Конкурсната комисия отвори офертите предходната седмица и би трябвало да излъчи победител до 29 юни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР