Строителната камара изкара танковете. Пардон – камионите и фадромите. Всъщност

...
Строителната камара изкара танковете. Пардон – камионите и фадромите. Всъщност
Коментари Харесай

Танкове, комбайни, сега и камиони – аман от заплахи!

Строителната камара изкара танковете. Пардон – камионите и фадромите. Всъщност това са танковете на всеки градеж. И за какво ги изкара? Да стачкува против клеветническа акция, подкопаваща доверието в сектора.
Предисторията. Депутатът от левицата Елена Йончева предложи да се ревизира качеството на някои прави на автомагистрали и пътища. Аргументите й са свързани с многото произшествия, жертви, ранени, подозрения за неприятно качество на осъществяването на някои сектори и все от този жанр.

Камарата на строителите реагира като ужилена. Според управлението и нейни членове сходна инспекция в самостоятелна непозната лаборатория хвърля сянка върху техния труд, постигнатите триумфи, осъществените планове, професионализма им и прочие

Големите строителни компании са благосъстоятелност на хора, които от дълго време са милионери. Да са живи и здрави. Тези, които са на „ втора линия “ обаче са мощно подвластни от тези на „ първа “. Става дума за подизпълнителите, които нерядко са съществени реализатори. Има и компании на трета линия и надолу по веригата. Те са дребните рибета, които правят черната работа. Много постоянно обаче имат проблеми със заплащането. Търсят заеми и заеми. Затъват в задължения. Едни оцеляват на ръба, а други банкрутират. Ще кажете: това е пазарната стопанска система, това е капитализмът. Не не е това. Това е български модел, копиращ най-вредното от непознатите практики.

Повечето българи считат, че в печеленето на публични поръчки има корупция. Самия министър председател Борисов го потвърди като спря процедури по строителството на лотове от автомагистрала „ Хемус “ за близо милиард. Засегнатите два мастодонта реагираха остро на стопирането, отхвърлиха всевъзможни подозрения за нещо неправилно. И са прави. Казват: дайте доказателства или ще съдим до дупка всеки, който даже единствено спомене нещо по наш адрес. Искат доказателства, тъй като знаят, че медии, НПО-та, проявяващи съвест политици и жители няма по какъв начин да се доберат до такива. Доказателствата би трябвало да ги открият и обезпечат Министерство на вътрешните работи, службите, ДАНС, Национална агенция за приходите, прокуратурата, КПКОНПИ и други контролни органи. Но по какъв начин да стане това, като има подозрения, че точно шефове от тези структури и институции вземат участие в корупционните практики. Как да проверяват прасенцето-касичка? Ако някой обаче заплаши схемата или се опита да измести наедрял състезател – му се пращат данъчни, дансаджии или прокурори. Това нормално прави работа. Свое място в процеса имат и медиите-бухалки на едно прасенце-касичка. Починалия преди две години мафиотски необут Тото Риина декларира в едно изявление: Вече не убиваме. Решаваме проблемите с други средства: прокурори, медии, полиция… Скъпо е, само че е дейно и няма опасности да те разкрият. Не знам за какво се сетих за кръстника... Друг италианец, публицист, публицист и антимафиот - Алберто Савиано пък написа, че когато компании, свързани с мафията печелят строителни поръчки, самите мафиоти реализират непоколебим надзор на качеството. Правят го, с цел да не настройват обществото против себе си и да мога да печелят и в бъдеще планове и милиони. Не върша прилика с България, тъй като у нас няма мафия. Питайте който желаете политик. Както няма е рекет или процедура да се връщат половината от парите от извоювани търгове. Въобще няма такова нещо. Риина и Савиано са просто художествена вметка.

Но да се върнем към справедливия яд на строителите и строителната техника. Ако камарата желае да отбрани своите членове и да завоюва доверието на жителите би трябвало да стартира с уволнението на пиарите, които им дават ум. Вместо стремежи резултат се набутаха в мочурище. Няма жител, който да одобри с наслада бумтящи против него грамади от железа, които бълват в така и така мръсната столица, сиво-черни облаци.

Строителите са наясно, че милиони българи пътуват по пътищата на родината всеки ден и могат да изброят двайсет прави, които са съперник на „ Пътя на гибелта “ в Боливия. Пътуват и в други страни, по тази причина елементарно съпоставят. Наемат ли се строителите да настояват, че няма шокиращи безобразия в доста региони на страната, градове и села? Никой не отхвърля, че ръководствата направиха доста, с цел да имаме автомагистрали и съвременни пътища. Факт са. Също както са факт проблемите с качеството на някои от тях. Това, че няма наказани компании и министри, не значи, че всичко е супер. Всички знаем, за какво няма наказани. Най-добре знаят огромните в сектора. Виден строителен шеф от видна строителна компания взе участие в строителството на част от автомагистралата Ниш – Калотина в Сърбия. Бившият боен, а в този момент пътищар показа пред Фрог нюз, че там контролът от възложителя е стоманен. Дисциплината по осъществяване на заданието – също е желязна. Затова… Добре де, а за какво тук не е по този начин?

Но да се върнем към пиарите. От камарата настояват, че се строи качествено и се съблюдават всички условията. Тогава трябваше след първото изявление на Елена Йончева да я поканят на кафе и да и предложат да си избере сектори, както и непозната лаборатория и дружно с нея да извършат мечтаната инспекция. И като се потвърди, че всичко, което настояват е правилно да не потеглят по малките екрани, а да я оставят тя да изяснява кое-как е и прочие Така постъпват интелигентните хора, даже когато са доста богати.

Всичко друго постоянно води до подозрения, че нещо се прикрива, а камиони и фадроми излизат като Девета танкова бригада на 8 септември по заповед на щуката.

Не е огромна мъдрост и шефът на АПИ Светослав Глосов да пази като Раймонда Диен Камарата на строителите, тъй като допреди една година и беше ръководител. Строил е пътища и други обекти, печелил е търгове. Може и да е прям, само че една сянка се прокрадва, сянката на подозрението, че гледа да е добре с сектора, защото… Ясно за какво.

Строителите желаят да защитят името си. Не става обаче с танкове и закани, а с бистрота. От оповестяването на търговете до рязането на лентата. И толкоз ли е ужасно да разгласят облагите от приключените обекти и планове? М доста страни го вършат. Тогава синовете ти ще карат умерено колите си за по половин милион и няма да отнасят хорските псувни.

Доверието се крепи на контрола, а ключът от бараката е в прозрачността.

Преди години един искаше да вика танковете, по-късно комбайни блокираха София, в този момент камиони и валяци опънаха 10-километрова колона. Ще смачкате с тях медиите, „ нездравословните “ политици и „ кресливите “ специалисти? Ще би трябвало да прегазите обаче и недоволните от работата ви хора, а те са много повече от няколко километра. Все още. Всички желаеме положителни автомагистрали и пътища, качествени градски поправки, водни цикли и язовири на естествена цена. Не ни плашете с тоновете железария, а помогнете това да стане факт. И помислете: какво ще стане, в случай че данъкоплатците, дето заплащат пътища и градежи, решат да се обидят.

Борис Петков
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР