Строежът на АМ Струма през Кресненското дефиле е незаконен, а

...
Строежът на АМ Струма през Кресненското дефиле е незаконен, а
Коментари Харесай

Еколози: Заради трасето в Кресненското дефиле, България може да връща 500 млн. евро за Струма

Строежът на Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле е противозаконен, а на страната може да й се наложи да връща към 500 млр. евро финансиране и за издигнатите към този момент лотове в други елементи на автомагистралата. Това предизвести Даниел Попов от съдружие " За Земята " на конференция през днешния ден във връзка отхвърли на АПИ да кандидатства за ново еврофинансиране за пътя през дефилето. Миналата седмица стана ясно, че Агенция " Пътна инфраструктура " се отхвърля от кандидатстване и ще преработва плана, с цел да е в сходство в екологичните условия.
Според екоекспертите от Коалиция " Да спасим Кресненското дефиле ", колкото и АПИ да споделя, че ще уточни детайлите на българския план и още веднъж да ги изпрати в Брюксел, еврофинансирането няма да се състои, защото всичко би трябвало да се преработи главно, написа News.bg.
Попов е безапелационен, че в отказания план за градеж през Кресненското дефиле има две предпазени територии, които нямат ограничения и цели за запазване на предпазените типове. Той предлага напълно да се промени концепцията и да се избере план отвън Кресненското дефиле, като има два разновидността - дългият тунел отвън дефилето и източният вид на автомагистралата.
Петко Ковачев от Института за зелена политика добави, че с изключение на всичко страната няма ясна цена за градеж на сектора. В разбора за 2018 година на АПИ дългият тунел коствал 743 млн.евро, цялостният източен вид - 603 млн. лева, а определеният вид - 415 млн. лева, която обаче за 2019 година към този момент е поскъпнал на 639 млн. евро.
Ковачев изясни също, че към този миг има две наказателни процедури от Европа към плана, точно свързани със градежа на " Струма " през дефилето. Едната е за към този момент осъществено строителство и нарушение на биоразнообразието, а от декември има още едно искане за наказателна процедура по директивата за пътна сигурност. Това демонстрира, че АПИ не са си създали даже труда да създадат одит за пътната сигурност, а главният им претекст за създаване на автомагистралата постоянно са случаите в дефилето, твърди специалистът.
От Коалицията са безапелационни, че в случай че се стартира нов план, още веднъж за градеж през Кресненското дефиле, ще следва нова процедура, ще се наложи връщане на средствата в размер на към 500 млн. евро за досегашните лотове, както и няма да бъде изплатена желаната сума за плана.
Според Петко Ковачев би трябвало да се спре процедурата, да се изготви Подробен устройствен план на източния тунел и да се стартира подготоква за избор на реализатори, както и да се преработи отчетът по Оценка на въздействието върху околната среда.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР