Стремейки се да стане министър-председател на България, комисарят по научните

...
Стремейки се да стане министър-председател на България, комисарят по научните
Коментари Харесай

POLITICO: „Войникът на партията“ Мария Габриел - с противоречиво досие и репутация в Брюксел


Стремейки се да стане министър-председател на България, комисарят по научните проучвания на Европейски Съюз има спорно досие и известност в Брюксел.

Мария Габриел се надява да поеме ръководството на страна, която съвсем не я познава, напускайки град, който я познава прекомерно добре. Еврокомисарят по научните проучвания и нововъведенията беше определен предходната седмица за идващия министър-председател на България от водача на нейната партия Бойко Борисов, целящ да излезе от политическа задънена улица, откакто пет следващи избора за две години не съумяха да основат постоянна коалиция.

Ако успее да сформира държавно управление, 43-годишната жена ще напусне града, който направи кариерата й, с цел да стане най-новото лице на масата на Европейския съвет.

Габриел подаде оставка от поста си в Комисията в понеделник, 15 май, оставяйки след себе си смесена известност на млад, динамичен комисар с същинска пристрастеност към софтуерния напредък, само че на който липсваше гравитацията да напредне в дневния си ред и който е тласкал личния състав си до точка на изкривяване.

Тя е изгубила 19 чиновници, почти колкото цялостен кабинет на комисията, от 2019 година насам, като един чиновник назова екипа й „ кабинет с въртяща се врата “. Бивши чиновници споделиха на POLITICO, че тя ще натовари изключително доста личния състав си и ще ги помоли да се погрижат за персонални въпроси, несвързани с работата - един разказва времето им в кабинета като " призрачен сън ".

„ Имате разнообразни видове комисари. Някои са млади, с положителни връзки… Те са гладни, окуражени са да напреднат в кариерата си и това от време на време ги изнервя “, сподели чиновник на равнище кабинет на Европейската комисия, който изиска да не бъдете посочени, с цел да говорите свободно.

Номинирането на Габриел за идващ министър-председател може да помогне на Борисов, който ръководи българската политика повече от десетилетие, да излезе от затрудненото състояние. Бившият министър председател беше подложен на критика, че ръководи страната като мафиотска държава; последният удар върху водачеството му пристигна, когато се появиха фотоси на нощното му шкафче, съдържащо пачки банкноти от 500 евро, златни блокчета и револвер.

Габриел има седем дни, до 22 май, за сформиране на държавно управление, което да бъде ръководено от нейната дясноцентристка партия Граждани за европейско развиване на България (ГЕРБ), част от общоевропейската Европейска национална партия (ЕНП).

Ако това не стане, ще пристигна ред във втората по величина парламентарна група - обединяването на двете антикорупционни партии " Продължаване на смяната " (ПП) и " Демократична България " (ДБ). Този алианс остана на второ място на изборите в България и съобщи, че няма да поддържа нито един претендент на ГЕРБ за министър председател.

Източник:
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР