Стрелките на символичния Часовник на Страшния съд се приближиха с

...
Стрелките на символичния Часовник на Страшния съд се приближиха с
Коментари Харесай

Часовникът на Страшния съд“ беше пренастроен, приближи се с 10 секунди до ядрената полунощ

Стрелките на символичния " Часовник на Страшния съд " се приближиха с 10 секунди до " нуклеарната среднощ ". Според Рейчъл Бронсън, ръководител на списанието „ Bulletin of the Atomic Scientists “, това значи, че до " момента на нуклеарния апокалипсис " остават 90 секунди. Решението за пренасяне на стрелката беше взето поради обстановката към Украйна. През последните три години „ Часовникът на Страшния съд “ поддържа 100-секундната граница до апокалипсиса. 90 секунди е най-високото равнище на риск за човечеството в историята на плана от 1947 година насам.

Организацията разказва часовника като " метафора за това какъв брой близо е човечеството до самоизтребление ". Решението за пренастройване на стрелките на часовника се взема годишно от Съвета за просвета и сигурност на бюлетина и неговия съвет на спонсорите, в който влизат 11 нобелови лауреати.

За 2023 година от Бюлетина обявиха, че ще вземат поради войната сред Русия и Украйна, биологичните закани, разпространяването на нуклеарни оръжия, продължаващата климатична рецесия, спонсорираните от страната акции за дезинформация и разрушителните технологии. Първоначално часовникът беше надъхан на 7 минути до среднощ. Най-голямото разстояние, на което е бил в миналото, е 17 минути - след края на Студената война през 1991 година Бюлетинът е учреден през 1945 година от Алберт Айнщайн, Дж. Робърт Опенхаймер и други учени, работили по плана " Манхатън ", в границите на който са основани първите нуклеарни оръжия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР