Стратегията за развитие на обществото няма как да се изпълни,

...
Стратегията за развитие на обществото няма как да се изпълни,
Коментари Харесай

Радев: Интеграцията в обществото изисква достъп до качествено образование

Стратегията за развиване на обществото няма по какъв начин да се извърши, в случай че не създадем нужното ромската общественост да има достъп до качествено обучение и опазване на здравето, в случай че не подсигуряваме пълноценното им присъединяване в обществения, икономическия, културния и нравствен живот. Това съобщи президентът на гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2, на която бяха наградени спечелилите в конкурс на тематика „ Имам една фантазия – да учим и живеем дружно “, оповестяват от пресцентъра на президента. 

Конкурсът, който се организира за десета поредна година, е ориентиран към възпитаници от 1 до 12 клас от всички учебни заведения в страната и е проведен от Центъра за междуетнически разговор и приемливост „ Амалипе “, а награждаването се състоя в Международния ден на ромите, 8 април.

В церемонията взе участие и вицепрезидентът.

Грамоти получиха деца от разнообразни възрастови групи в категории „ Есе “, „ Видеоматериал “ и „ Изображение “. В категорията " Есе " бяха наградени Яница Христова, на 7 година от ОУ " Св. Климент Охридски ", Буковлък, Юлияна Петкова, на 13 година от СУ " Христо Смирненски ", Гулянци и Вирджиния Атанасова от 11-и клас в ПГССХТ, Шумен.

В категорията " Видео " грамоти получиха Асен Асенов и Йордан Йорданов на 14 година от Основно учебно заведение „ Христо Ботев “ в гр. Мъглиж. В категория " Изображение " бяха отличени Бюшра Ридван на 8 година от ОбУ " Панайот Волов ", Тодор Икономово, Фани Филипова от 8-и клас на СУ " Христо Смирненски ", в Гулянци.



Специална премия за цялостна интензивност получиха Есил Мехмедова от 12-и клас в СУ „ Ангел Каралийчев “ в гр. Стражица, Айше Билял на 15 година от СУ " Цанко Церковски " в Никола Козлево и Синан Кадиров от 11-и клас в ПГССХТ, Шумен.

Държавният глава акцентира пред наградените, че тази гала отразява волята на президентската институция и българската страна да подсигуряват осъществяването на Конституцията за пълноценна реализация на всеки български жител посредством положително обучение, обществена интеграция, благоприятни условия за труд.



уточни, че и през втория си мандат дружно с вицепрезидента ще продължат да поддържат Центъра за междуетнически разговор и приемливост „ Амалипе “ в напъните за понижаване на % ромски деца, които отпадат от обучение и за повишение на образованието измежду ромите.

Здраве, сили, сила и целенасоченост по пътя, по който всички ние сме поели дружно, като общество и жители на Република България, пожела президентът във връзка Международния ден на ромите, 8 април.

Той открои като добър образец наградената преди три години на „ Дондуков “ 2 на същия конкурс Богомила Самуилова, която към този момент е студент, и пожела на всички отличени в състезанието да последват нейния път.

Вие сте нашите най-ценни посланици, тъй като вашето обръщение е най-хубавото за целия свят сега, съобщи вицепрезидентът пред отличените с грамоти деца.

„ Има една вълшебна думичка - „ дружно “, която доста ни липсва в този доста тежък и обезпокоителен свят, в който сякаш хората са доста по-разделени “, уточни вицепрезидентът и означи, че не инцидентно тази година мотото на състезанието е „ Имам една фантазия – да учим и живеем дружно “.

Председателят на Управителния съвет на Центъра за междуетнически разговор и приемливост " Амалипе " Деян Колев съобщи, че днешните роми се стремят да живеят като почтени жители, които пазят своята еднаквост и почитат тази на другите.



„ За да се случи безпроблемното ни живеене дружно, би трябвало да стартираме от учебната пейка “, уточни Колев и открои проблем, обвързван със сегрегацията в доста български учебни заведения, като прикани тези учебни заведения да станат смесени и децата още от класната стая да бъдат дружно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР