Според германския икономически институт IW икономическите перспективи на Германия за

...
Според германския икономически институт IW икономическите перспективи на Германия за
Коментари Харесай

Прогноза за икономиката на Германия през 2024 година – какво да очакваме?

Според немския стопански институт IW икономическите вероятности на Германия за 2024 година наподобяват мрачни, като се чака страната да изпадне в застоялост макар по-силното от предстоящото начало на годината.

По-специално секторът на производството и строителството се чака да остане в криза, както се показва в последните прогнози на IW, които Reuters получи извънредно и ще бъдат публично оповестени по-късно през днешния ден.

Единственият ярък лъч наподобява е потреблението, което се чака да се усъвършенства с намаляването на инфлацията. Въпреки това икономистът на IW Майкъл Грьоминг акцентира, че това единствено по себе си е незадоволително за забележителен напредък. Той акцентира незабавната потребност от вложения, с цел да се даде подтик на растежа, като акцентира появилите се обилни пропуски в вложенията.

Забавянето на вложенията се дължи на геополитическия климат и нарасналите лихвени проценти, които оскъпяват финансирането.

През предходната година стопанската система на Германия се сви с 0.2 %, което е най-слабият резултат измежду огромните стопански системи от еврозоната, а фактори като възходящите цени на силата, слабото световно търсене и исторически високите лихвени проценти оказаха устойчиво въздействие.

Прогнозата на IW допуска нулев напредък за най-голямата европейска стопанска система през тази година, което в допълнение изостава от упованията за разширение на стопанската система на Франция, Италия, Англия и Съединени американски щати.

Въпреки че при започване на годината Германия едвам избегна рецесията, отбелязвайки непретенциозен растеж от 0.2 % през първото тримесечие спрямо предходните три месеца, икономическият пейзаж в страната остава сложен. През последното тримесечие на 2023 година стопанската система се сви с 0.5%.

Прогнозата на немското държавно управление за растежа на Брутният вътрешен продукт през тази година възлиза на 0.3%.

Въпреки неотдавнашните растежи на Dow Jones Industrial Average и S&P 500, подхранвани от възобновеното очакване за понижаване на лихвените проценти от страна на Федералния запас, Грьоминг акцентира нуждата от политически ограничения, които да подобрят изискванията за бизнес, като предизвестява за продължаващо незадоволително потребление на капацитета по различен метод.

Оценките на IW сочат, че външната търговия ще продължи да бъде незадоволително дейна, което ще даде слаб подтик на икономическото възобновяване през 2024 година

Освен това съгласно IW нивото на безработица в Германия се чака да се увеличи до 6% приблизително за годината, по отношение на 5.7% през 2023 година Гремлинг означи, че макар рекордния брой от 46 милиона работещи лица приблизително за 2024 година, икономическата уязвимост от ден на ден се демонстрира на пазара на труда.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР