Странно и необяснимо. Така бившият премиер Иван Костов определи намалените

...
Странно и необяснимо. Така бившият премиер Иван Костов определи намалените
Коментари Харесай

Еднаква ДДС ставка, странна несъбираемост, без повече масово субсидиране. Костов за хазната

Странно и необяснимо. Така някогашният министър председател Иван Костов дефинира понижените доходи, регистрирани от Министерството на финансите на фона на апокалиптичната бюджетна картина, нарисувана в сякаш вътрешния отчет на отрасловата министърка Росица Велкова. За Костов има положителни вести за инфлацията, само че пък у нас проблем е повдигането на пенсиите и приходите, както и зависимостта от хазарта. Капиталовите разноски би трябвало да се осъществят, Данък добавена стойност да е единнен за всички сектори, а в случай че жителите желаят страната да поема още разноски, то това значи повдигане на налози.

Костов бе посетител в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия, разяснявайки парите на държавта, инфлацията и антиинфлационните ограничения. 

" За инфлацията аз имам няколко вести. Първата е, че факторите, предизвикали скока през 2022 година, два от трите, обърнаха посоката си. Европейската централна банка спря да пуска пари в послание и на няколко пъти подвигна главния лихвен %. Втората - в сравнение с януари и февруари на 2022 година, в този момент ел.енергията в Европейски Съюз е спаднала с 25%, а в България с 27,3 на 100. Нефтът на нефтохима - с 47%, с 57,5% газът ", изброи Костов. И добави спад и при пшеницата и олиото.

" Би трябвало този спад да повлияе на инфлацията в България. Но при нас има още един фактор, вграден в бюджета - повишението на пенсиите и приходите ", уточни той.

Според някогашния ръководител на ДСБ, " Продължаваме промяната " и " Демократична България " би трябвало да гласоподават за недостиг от 3% и да одобряват " една забележителна част от ограниченията на МФ - като връщане на естествените Данък добавена стойност ставки, понижени за някои браншове. На заканите от съответните бизнеси, че автоматизирано ще вдигнат цените на стоките и услугите си, Костов отвърна: " Браншовете постоянно споделят, че ще усилят цените, само че това не зависи от тях, а от търсенето и предлагането. "

" Ще упорствам депутатите, за които ще гласоподавам, да отстранен субсидирането. Държавата към момента заплаща на частни компании за цената на ел.енергията, а очевидно тя е по-ниска " - добави някогашният министър-председател.

Що се отнася до предлагания от Велкова така наречен налог свръхпечалба, Костов пресметна, че той ще е едвам 14,6 на сто и то в случай че компанията е осъществила 100% облага. " Този резултат ще бъде най-малък и не си коства този спор, който се развихри. В Европейски Съюз междинната ставка на налога е 21,5 на 100 ", уточни още. А нашият бизнес тук се възмущавал.

" Миналата година демонстрира фрапантно закъснение от несъбрани Данък добавена стойност доходи - 700 милиона. Това е доста необичайно, че се е случило в случай, че има висока инфлация и стопански напредък. Необяснимо. Странно от позиция на макроикономическата логичност - уточни още Иван Костов.

Припомняме, че точно поради това бе атакувана Велкова - че чертае мрачни сюжети за държавния бюджет, а в това време има огромна несъбираемост в приходната част. И служебният кабинет бе обвинен в обтягане на данъчен чадър над избрани компании.

" Може ли да има чадър? " - бе запитан през днешния ден и Костов.

" Не мога да приказвам като политициите, само че щом се сътвори Народно заседание, те би трябвало да стартират с въпроси - да питат МФ и да получават отговор ", уточни.

Според Костов " няма доста благоприятни условия да се стяга коланът ". По-скоро би трябвало да се мисли за по-голяма събираемост - в това число от концесии и с приватизационни покупко-продажби.

" Нееластичните разноски, каквито са пенсиите, заплатите в бюджетната сфера, лихвените проценти, са на доста високо равнище и са доста мъчно управляеми. Ако се пропусне шансът през 2023-а, идната година ще е доста мъчно България да се свие до позволен недостиг. Във компаниите и в семействата има задоволително пари, които разрешават да се извърши бюджет тази година ", счита той.

" Средната пенсия е повишена със 17% от февруари до февруари. При инфлация 16% - основава проинфлационен напън. Ударени мощно са хората с най-ниските пенсии, тъй като там инфлацията в кошницата е по-голяма. Трябва да има прогресивно подоходно облагане, с цел да се борим с неравенствата. Това е една от ограниченията.

Другата е възбрана на рекламирането на
хазарта, даже ограничението на всички хазартни игри - доста хора губят парите си и домовете си от това въодушевление. " - вижда излаз Костов.

Според него е била вярна мярката с безплатните учебници на децата и има какво още да поеме страната. Но в случай че налозите не се пипат, тогава не може да се прибавят задължения на държвата да посреща разноските, които се желаят от нея - предизвести още той. 

Според него години наред икономисваме от обществените финансови разноски. Но: " Получава се по този начин: покривът ти е потекъл, само че в края на годината отчиташ, че си икономисал от разноски за ремонта. Не може такива разноски да бъдат безпределно отлагани ".

На финала Костов уточни, че има доста минимални упования за кабинет след 2 април.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР