Странна гледка е забилият нос във водата гигант Коста Конкордия!

...
Странна гледка е забилият нос във водата гигант Коста Конкордия!
Коментари Харесай

Супертехника, супер безпомощна


Странна панорама е забилият нос във водата колос " Коста Конкордия "! И досега остава недокрай ясно по какъв начин можа да се стигне до тежката злополука край брега на Тоскана. Достатъчно сигурни ли са сходни плаващи " крепости "?

Със слаби места

Аварията съдбовно припомня за трагичното поглъщане на " Титаник " преди 100 години. Тогава корпусът на считания за непотопяем транспортен съд е изумен от айсберг. А при настоящия случай с " Конкордия " съдбовна роля изиграват скалите пред италианския остров Джилио, пробили стоманената обвивка. И в двата случая рецензиите са главно против капитаните, чието повърхностно отношение води до потъването на океанските колоси както тогава, по този начин и в този момент. Но въпреки всичко днешното техническо ниво е доста по-високо, в сравнение с преди 100 години. Въпреки това злополуката на " Коста Конкордия " не беше предотвратена.
 Radar Schiff Militär Soldat
Техниката не е всичко

Въоръжени до зъби с техника и отново безпомощни

" Модерните задокеански кораби постоянно имат по-високотехнологично съоръжение от самолетите ", споделя специалистът Матиас Йонас от Федералната работа по корабоплаване и хидрография. Навигационното съоръжение включва както електронни морски карти, по този начин и радар, ехолот и автоматизирани системи, които независимо поддържат курса на корабите. " Уредите обаче не са напълно лесни за обслужване, което може да се трансформира в проблем, в случай че съответните членове на екипажа демонстрират нехайство ", показва Йонас.

Радарът и ехолотът по този начин и по този начин не биха могли да разпознават навреме подводните скали при остров Джилио. Радарът кардинално действа единствено над водата, а ехолотът, който е в положение да открие пречките в дълбочина, не прави работа, в случай че трудността се намира под избран ъгъл. " Има и по-съвършени уреди, само че те костват милиони и се употребяват единствено при специфични случаи, да вземем за пример при търсенето на мини ", изяснява Йонас.

А по какъв начин стоят нещата с надеждността на електронните морски карти? Капитанът на " Коста Конкордия " Франческо Скетино твърди, че скалите, на които се е натъкнал лайнерът, не били обозначени на картата. " Независимо от това дали изказванието му дава отговор на истината или не, сходен проблем в действителност би могъл да се появи ", споделя Йонас. Подобни " бели петна " в картографията в никакъв случай не могат да бъдат изключени.

Човешкият фактор като източник на неустановеност

Нови правила за сигурност

Наличието на сходни пропуски би трябвало обаче да е добре известно на всеки умел мореплавател. При всички положения той не трябва сляпо да се осланя на техниката, а добре да преценя рисковете. Матиас Йонас акцентира, че това е задача на капитана, с която командирът на " Коста Конкордия " явно не се е справил.

Остава въпросът дали след конфликта със скалата е можело да се избегне напълването на кораба с вода. Лайнерът е съвсем нов - едвам на шест години - само че от този момент насам условията за сигурност са били неведнъж завишавани. " От 1 януари 2009 година са в действие нови правила за сигурността на пътническите кораби ", изяснява Щефан Крюгер от Техническия университет в Хамбург.

Това значи, че издигнатите от този момент насам круизни кораби би трябвало да бъдат още по-сигурни, да вземем за пример въз основата на по-големия брой водоустойчиви пластове. " Въз основа на тези правила днешните пътнически кораби би трябвало да бъдат по-устойчиви и в случаи като този с " Коста Конкордия " да могат да удържат а водния натиск ", допуска Крюгер.

Предотвратима драма?

Място за суматоха няма

Още един образец за затегнатите условия за сигурност са по този начин наречените правила " Safe Return to Port " (Сигурно завръщане в пристанището). Те гласят, че при повреда корабите би трябвало да са в положение да доближат най-близкото пристанище на личен ход, като за задачата би трябвало да разполагат с аварийни мотори.

По принцип издигнатите в последно време круизни лайнери са с още по-висока степен на сигурност по отношение на своите прародители. Но даже и по-старите модели не могат да се характеризират като несигурни, уверен е специалистът Крюгер.

АГ, ДПА, Фирмено отделение, Б. Михайлова, Редактор: Б. Узунова
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР