Страните от Г-7 ще подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е

...
Страните от Г-7 ще подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е
Коментари Харесай

Италия и Канада подписаха споразумения за сигурност с Украйна. Г-7 ще подкрепя Киев колкото е необходимо

Страните от Г-7 ще поддържат Украйна толкоз дълго, колкото е належащо. Лидерите им ще търсят способи, по които да принуждават Русия да заплати за вредите, породени от непредизвиканата им инвазия. Това стана ясно след видеоконферентен диалог, който водачите на седемте страни организираха с президента на Украйна Володимир Зеленски , съобщи Ройтерс.

Срещата пристигна на фона на втората годишнина от войната на Русия в Украйна. Тя се случи и в миг от войната, в който Киев изпитва дефицит на снаряди и оръжия, поради което ѝ се наложи да отстъпи от стратегическия град Авдиивка в Източна Украйна.

Г-7 е групата, формирана от стопански развитите страни Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия, Италия, Канада и Япония . От началото на войната водачите на седемте страни застанаха компактно до Украйна във войната.

„ Украйна навлиза в третата година на тази тежка война, държавното управление и народът на Украйна могат да разчитат на това, че поддръжката на Г-7 ще продължи толкоз дълго време, колкото е належащо “, се споделя в изказване на водачите от групата.

В него се споделя още, че страни като Иран и Китай оказват логистична поддръжка на Русия във войната. Те приканиха Техеран да спре поддръжката си за Москва.

Володимир Зеленски изиска от водачите на Г-7 „ навременно “ даване на военна помощ. Заедно с това украинският президент подписа съглашения за съдействие в областта на сигурността с Италия и Канада. Лидерите на двете страни – Д жорджа Мелони и Джъстин Трюдо бяха на посещаване в Киев във връзка втората годишнина от войната.

Трюдо сподели, че съглашението сред Канада и Украйна включва „ елементи за основните дълготрайни задължения “, които са свързани с поддръжката за Киев. От кабинета на канадския министър председател оповестиха, че за тази година страната му ще даде финансова и военна помощ в размер от 2,2 милиарда $.

Председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която също беше на посещаване в Киев, сподели че през март Европейски Съюз ще даде на Украйна помощ в размер на 4,5 милиарда евро.

На 24 февруари 2022 година Русия атакува Украйна с аргумента, че желае да я освободи от нацизма, въпреки че Украйна не е нацистка страна. Агресорът унищожи цели градове, умъртви десетки хиляди, вписа украински области в конституцията си, и получи обвинявания поради няколко закононарушения в Международния углавен съд.

Преди дни Европейски Съюз, Съединени американски щати, Англия и Канада против Русия и съветски жители.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР