Страните от Г-7 ще губят по 5 трилиона долара годишно

...
Страните от Г-7 ще губят по 5 трилиона долара годишно
Коментари Харесай

Климатичните промени са по-голяма заплаха за богатите страни, отколкото COVID-19

Страните от Г-7 ще губят по 5 трилиона $ годишно до 2050 година, в случай че температурите се покачат с 2.6°C. Икономиките на богатите страни ще се свият два пъти повече, в сравнение с в рецесията от Covid-19, в случай че не съумеят да се оправят с възходящите излъчвания на парникови газове, оповестява The Guardian, представен от БГНЕС.

Страните от Г-7 - най-големите индустриализирани стопански системи в света - ще губят 8.5% от Брутният вътрешен продукт годишно, или близо 5 трлн. $ от стопанските системи си в границите на 30 години, в случай че температурите се покачат с 2.6 градуса, сочат проучвания на Oxfam и Swiss Re Institute. Икономиките на страните от Г-7 са се свили приблизително с към 4.2% при пандемията от ковид, а икономическите загуби от климатичната рецесия до 2050 година ще бъдат почти от мащаба на два пъти по-голямо страдалчество от сходна рецесия всяка година, съгласно проучването. Икономиката на Обединеното кралство би губила 6.5% годишно до 2050 година при актуалните политики и прогнози, спрямо 2.4%, в случай че задачите на Парижкото съглашение за климата бъдат изпълнени.

Други страни ще бъдат наранени доста по-зле, като Индия, чиято стопанска система ще се свие с една четвърт заради повишение на температурата с 2.6 градуса, Австралия ще претърпи загуба от 12.5%, а Южна Корея ще загуби близо една десета от своя стопански капацитет.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Сгушено в отдалечена котловина на Северна Португалия, спокойнот...

Лидерите на страните от Г-7 - Англия, Съединени американски щати, Япония, Канада, Франция, Германия, Италия, както и Европейски Съюз, ще се срещнат в Корнуол в петък, с цел да обсъдят световната стопанска система, имунизациите за Covid, налозите върху бизнеса и климатичната рецесия. Моделирането от застрахователната компания Swiss Re е взело поради прогнозните директни въздействия от изменението на климата като рискови метеорологични условия - суши и наводнения, както и резултатите върху продуктивността от селското стопанство, здравето и топлинния стрес.

Джером Хегели, основен икономист на групата в Swiss Re, съобщи: „ Изменението на климата е дълготрайният риск номер едно за международната стопанска система и да останем там, където сме, не е алтернатива - имаме потребност от повече прогрес от страна на Г-7. Това значи освен отговорности за понижаване на CO2, само че и подкрепяне на разрастващите се страни, това е извънредно значимо. "

Той сподели, че имунизациите за Covid-19 също са основен метод за подкрепяне на разрастващите се страни, защото техните стопански системи са мощно наранени от пандемията и ще се нуждаят от помощ за възобновяване по зелен път, вместо посредством стимулиране на изкопаемите горива. Специалистът откри, че политиките и обещанията на държавните управления за понижаване на излъчванията на парникови газове към момента са незадоволителни за реализиране на задачите на Парижкото съглашение. Освен че ще бъде хазаин на срещата на върха на Г-7, Англия ще бъде хазаин и на жизненоважните договаряния за климата на Организация на обединените нации, наречени Cop26, този ноември в Глазгоу.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Прогресивните старания за създаване на бъдеще, основополагащо се на цифрова и зелена стопанска система, мог...

Преди тези договаряния Англия прикани всички страни да излязат с по-строги задължения, с цел да реализиран задачите за ограничение на световното стопляне до много под 2°С и за предпочитане не повече от 1.5°С над прединдустриалните равнища. Долната граница се отдалечава от ден на ден, защото се чака излъчванията на парникови газове да скочат внезапно тази година, с втория най-голям скок в историята, заради отскока от рецесията поради Covid-19 и възходящото потребление на въглища.

Дани Шрискандараджах, основен изпълнителен шеф на Oxfam GB, сподели: „ Климатичната рецесия към този момент опустошава живота в по-бедните страни, а най-развитите стопански системи в света не са ваксинирани. Правителството на Обединеното кралство има опция да поведе света към по-безопасна и по-жизнена планета за всички нас “.

Водещи фигури в климатичната дипломация обявиха, че министър-председателят Борис Джонсън би трябвало да „ овладее” договарянията на Организация на обединените нации, с цел да обезпечи техния триумф, като решението за понижаване на задграничната помощ от 0.7% на 0.5% от Брутният вътрешен продукт, и въпроси като нови лицензи за нефт и газ за Северно море, тласъци за електрически транспортни средства и разширение на летищата, подкопаха зелените обещания на държавното управление. Десетки консерватори възнамеряват да опитат да принудят държавното управление да отстъпи от съкращенията за помощта при основно гласоподаване през днешния ден. Раздорът и повишаването на случаите на Covid от новите разновидности на вируса заплашват да засенчат това, което Джонсън се надяваше да бъде агитираща среща, отбелязваща триумфа на имунизациите и полагаща основите на сполучлива Cop26 в Глазгоу този ноември.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР