Страните от еврозоната трябва да увеличат държавните разходи с допълнителни

...
Коментари Харесай

МВФ: Страните от еврозоната трябва да увеличат разходите, за да компенсират пандемията

Страните от еврозоната би трябвало да усилят държавните разноски с спомагателни 3% от Брутният вътрешен продукт през идната година, с цел да компенсират отрицателните последствия от пандемията, твърди Международният валутен фонд (МВФ), представен от Financial Times.

Фондът показва, че развитите европейски стопански системи се чака да понижат своята спомагателна фискална поддръжка от 7.5% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година до 6.5% през 2021 година Според него увеличение на обществените разноски ще подтиква растежа на еврозоната с 2% и ще ограничи загубата на работни места, вложения и продуктивност поради ковид. МВФ предлага още разноски за " спомагателни прехвърляния към нуждаещите се семейства, дотации за наемане за реинтегриране на безработните и поддръжка за жизнеспособните компании в потребност от капитал ".
По-бавно възобновяване
Според фонда еврозоната ще се възвърне по-бавно по отношение на главните си търговски сътрудници поради забавянето на имунизационните стратегии, удължаването на противоепидемичните ограничения и по-малкото фискални тласъци в съпоставяне със Съединени американски щати. " Колкото по-бързо е възобновяване, толкоз по-малко хората и бизнесът ще страдат от безработица, загуба на човешки капитал и по-ниски вложения ", разясняват от МВФ.

Фондът неотдавна понижи прогнозата си за напредък на еврозоната за тази година до 4.5% и уточни, че блокът е изправен пред дълготрайна загуба на продуктивност по отношение на наклонността отпреди пандемията за към 1.5% от Брутният вътрешен продукт до 2025 година Затова предизвестява, че " щом паричната политика става все по-малко ефикасна в поддръжката на растежа, фискалната политика би трябвало да изиграе все по-голяма роля ". И добавя: " Фискалните ограничения за стимулиране на вложенията и основаването на работни места ще ускорят икономическото възобновяване ".
Германия, Нидерландия и Италия работят
Няколко европейски страни към този момент вървят в тази посока. Миналия месец Германия утвърди спомагателен бюджет от 60 милиарда евро, а нидерландското държавно управление разисква спомагателни разноски. Италия пък приготвя пакет от тласъци до 40 милиарда евро, което е 2.5% от Брутният вътрешен продукт и може да увеличи бюджетния недостиг на страната до над 10% от Брутният вътрешен продукт през 2021 година

Според шефа на Европейската централна банка Кристин Лагард стопанската система на еврозоната наподобява на излязъл от интензивното поделение пациент, който се подпира на две патерици. " Не бихте желали да махнете нито една от патериците - фискалните или паричните ограничения, до момента в който пациентът не може към този момент да върви независимо ", споделя тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР