Страните от еврозоната трябва да се подготвят за по-нататъшни повишения

...
Страните от еврозоната трябва да се подготвят за по-нататъшни повишения
Коментари Харесай

Кристин Лагард: Страните от еврозоната трябва да се подготвят за по-високите лихви

Страните от еврозоната би трябвало да се приготвят за по-нататъшни покачвания на главните лихвени проценти, предизвести през днешния ден президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, обрисувайки напъните на институцията да овладее инфлацията, съобщи ДПА.

" Очакваме да покачваме лихвите още ", съобщи Лагард пред участниците в Европейския банков конгрес във Франкфурт.

" В последна сметка ще повишим лихвените проценти до равнища, които навреме ще доведат до снижаването на инфлацията до средносрочната ни цел ", сподели президентът на ЕЦБ.

Целта на Европейската централна банка е да поддържа инфлацията на равнища от към 2 % на годишна основа. Данните за октомври обаче демонстрират, че инфлацията в еврозоната доближава до 10,6 на 100 на годишна база. Това е най-високото й ниво от началото на нейното отчитане през 1997 година, отбелязва Асошиейтед прес.

 istock istock
В Германия, най-голямата стопанска система в Европа, годишната инфлация доближава 10,4 % през октомври, напомня ДПА.

Повишаването на цените е подтиквано от високите цени на природния газ заради ограничението на съветските газови доставки от началото на войната в Украйна, както и от нарушените вериги на доставки на части и първични материали на фона на възстановяващото се търсене след премахването на доста от рестриктивните мерки по време на пандемията от КОВИД-19, отбелязва АП.

След като изчака дълготрайно време, без да покачва главните лихвени проценти, ЕЦБ стартира да ги подвига стремително през юли в опит да се оправи с бързо растящата инфлация. Анализатори чакат централната банка още веднъж да вдигне лихвите на съвещанието си на 15 декември. 

" Лихвените проценти са и ще останат главният инструмент за поправяне на нашата парична политика ", съобщи Лагард.

Същевременно тя предизвести, че се усилват рисковете от настъпване на криза макар някои позитивни данни за брутния вътрешен артикул на обособени страни, които бяха огласени наскоро и изненадаха редица анализатори. 

 istock istock
Президентът на ЕЦБ предизвести държавните управления на обособените страни да внимават при отделянето на средства в поддръжка на потребителите и бизнеса, наранени от високите цени на силата. Тя сподели, че сходна финансова помощ би трябвало да бъде краткотрайна и да бъде ориентирана към хората, които най-вече се нуждаят от нея. В противоположен случай увеличението на парите в обращение може да подтиква потреблението, което да увеличи още повече инфлацията. Освен това увеличените енергийни помощи ще понижат мотивацията на хората да пестят сила, счита Лагард. 

Тя означи, че през последното десетилетие ЕЦБ е изкупила огромни количества европейски държавни облигации в напъните си да стабилизира стопанската система на еврозоната. Сега ЕЦБ би трябвало да продаде тези държавни облигации, с цел да " разтовари " счетоводния си баланс.  

" През декември ще изложим главните правила, от които се ръководим при намаляването на размера на облигации, които притежаваме ", сподели Лагард, визирайки идващото съвещание на ЕЦБ на 15 декември.

Чрез изкупуването на държавните им облигации, централната банка на еврозоната " наля " големи суми в тези страни. Сега стартира да " ги изтегля ", означават анализатори.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР