Страните от Европейския съюз попаднаха в задънена улица за бъдещето

...
Страните от Европейския съюз попаднаха в задънена улица за бъдещето
Коментари Харесай

ЕС е в задънена улица за употребата на хербицида глифозат

Страните от Европейския съюз попаднаха в задънена улица за бъдещето на хербицида глифозат, откакто Европейската комисия ги прикани да премислят предлагането й да да го употребяват още пет години, съобщи " Ройтерс ".

Вече две години в Европа се водят разногласия какво да се прави с химикала, който е основна съставна част в Roundup, най-продавания хербицид на компанията " Монсанто ".

Фермерите го употребяват повече от 40 години, само че използването му бе сложена под въпрос, когато през 2015 година организация към Световната комерсиална организация заключи, че евентуално предизвиква рак.

Европейската организация по химикали обаче разгласи през март тази година, че няма никакви доказателства, които да го свързват с рака при хората.

В четвъртък страните от Европейски Съюз не съумяха да одобрят или да отхвърлят предлагането на Еврокомисията за петгодишно удължение на лиценза за потребление на глифозата.

Общо 14 страни гласоподаваха " за ", девет бяха " срещу " и пет се въздържаха, което не е задоволително за квалифицирано болшинство съгласно разпоредбите на Европейски Съюз, заяви Еврокомисията. Тя ще внесе още веднъж предлагането си през идващите две седмици преди 15 декември, когато изтича настоящето позволение.

Европейският парламент поддържа цялостната възбрана на хербицидите на основата на глифозата до декември 2022 година и незабавното ограничение на използването на веществото. Според " Грийнпийс " Европейски Съюз би трябвало да го забрани неотложно.

През октомври Европейската комисия предложи удължение на лиценза за потребление на глифозата с пет години, откакто първичният й проект за удължение с 10 години на разрешителното не получи задоволителна поддръжка.

Добър резултат за нашето здраве и околна среда, разгласи в известие в " Туитър " министърката на околната среда на Люксембург Карол Дишбург, представена от ДПА.

Белгийският министър на селското стопанство Дени Дюкарм уточни, че страната му поддържа еволюционен отвод от глифозата и желае Европейски Съюз да подкрепи различното развиване на селското стопанство.

Франция ще упорства за удължение с три години. Според изследване на Ipsos от септември възбрана на глифозата може да коства на френския зърнен бранш, най-големия в Европейски Съюз, 1.1 милиарда евро, а на винопроизводителите 900 милиона евро.

Общите продажби в Европейски Съюз на артикули на основата на глифозата са към 1 милиард евро годишно. " Монсанто " има дял от към 40% на международния пазар.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР