Страните от ЕС трябва да привлекат около 500 милиарда евро

...
Страните от ЕС трябва да привлекат около 500 милиарда евро
Коментари Харесай

Тиери Бретон: ЕС трябва да привлече около 500 милиарда евро за атомни централи от ново поколение

Страните от Европейски Съюз би трябвало да привлекат към 500 милиарда евро вложения до 2050 година, с цел да обезпечат построяването и употребата на атомни електроцентрали от ново потомство. Това съобщи еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон в изявление за вестник Le Journal du Dimanche.

За да се реализира въглеродна индиферентност Европа би трябвало да премине към идващото равнище в производството на декарбонизирана електрическа енергия, а търсенето на електрическа енергия ще се удвои за тридесет години, споделя Тиери Бретон пред Le Journal du Dimanche.

По думите му съществуващите атомни електроцентрали ще изискват 50 милиарда евро вложения до 2030 година и 500 милиарда евро до 2050 година за реактори от ново потомство. Общо това значи 20 милиарда евро годишно да се влагат до 2050-та година.

Бретон напомня, че Европейската комисия поддържа включването на нуклеарната промишленост в по този начин наречената зелена таксономия - част от европейска договорка, ориентирана към развиване на стабилно финансиране и нисковъглеродна стопанска система в Европа.

Но измежду страните-членки на Европейския съюз липсва консенсус за включването на атомните електроцентрали в таксономията. Срещу сходно решение са Австрия и изключително Германия, която продължава да разчита на природен газ.

По думите на Тиери Бретон атомната енергетика ще играе фундаментална роля в прехода към въглеродна индиферентност.

Това допуска удължение на живота на множеството от 103 нуклеарни реактора, работещи в Европейския съюз, а създаването и построяването на реактори от ново потомство, в това число Европейски реактор с вода под налягане, ще се прави до 2045 година

Сега в Европейски Съюз 26% от електрическата енергия се създава в атомни електроцентрали, само че след привършване на " зеления " преход до 2050 година делът им ще бъде понижен до 15%.

По отношение на възобновимите източници, този енергиен бранш, съгласно Бретон, ще изисква още по-големи вложения, до 65 милиарда евро годишно. Ще би трябвало да бъдат привлечени още 45 милиарда евро годишно, с цел да се сътвори спомагателна инфраструктура, нужна за действието на такива електроцентрали. В същото време еврокомисарят не посочи какъв брой време ще би трябвало да бъдат направени сходни вложения.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР