Страните членки на ЕС обсъдиха вчера възможни действия срещу Турция

...
Страните членки на ЕС обсъдиха вчера възможни действия срещу Турция
Коментари Харесай

ЕС обмисля санкции срещу Турция заради сондажите за газ край Кипър

Страните членки на Европейски Съюз разискаха през вчерашния ден вероятни дейности против Турция в отговор на сондажните действия на Анкара край крайбрежията на Кипър, считани от блока за противозаконни, оповестява ДПА. Членката на Европейски Съюз Република Кипър прикани блока да предприеме дейности против Турция, която наскоро изпрати два сондажни кораба в регион, който съгласно Никозия е част от нейната изключителна икономическа зона и е богат на газови находища.

Турция твърди, че дейностите й в Източното Средиземноморие са законни от позиция на интернационалното право. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу акцентира още веднъж през вчерашния ден, че кипърските турци са дали лиценз на турската страна за изследвания за природен газ.

Представители на 28-те членки на Европейски Съюз разискаха лист от вероятни ограничения, обявиха европейски дипломати, представени от ДПА. Тези ограничения включват заледяване на някои дипломатически канали с Анкара, орязване на еврофондове или наказания за обособени лица или обособени браншове на стопанската система.

Външните министри на Европейски Съюз може да се върнат към този въпрос на срещата си в понеделник, съобщи източник от Европейски Съюз, поискал да остане неизвестен, оповестява ДПА.

" Няма да помогне, в случай че Европейски Съюз направи стъпка срещу нас. Ще провокира противоположна реакция ", съобщи Чавушоглу пред кореспонденти в Анкара. По думите му Турция има суверенно право да прави сондажи.

Турският външен министър сподели, че Анкара е отворена за решение посредством разговор и " градивен метод " и предложи основаване на интернационална комисия за разрешаване на разногласието за разпределението на кипърските енергийни ресурси.

Турция също по този начин счита, че Европейски Съюз е привързан в разногласието. " Ясно е, че Европейски Съюз не може да играе ролята на неутрален медиатор в разрешаването на кипърския въпрос ", уточни през вчерашния ден Мевлют Чавушоглу и упрекна блока, че фаворизира кипърските гърци.

Брюксел от дълго време приканва Анкара да спре сондажните работи край кипърските крайбрежия. В понеделник висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини сподели, че турските сондажи ще имат " съществени отрицателни последствия " за връзките Турция-ЕС, само че не навлезе допълнително детайлности, напомня ДПА.

Турският транспортен съд " Фатих " към този момент стартира сондажи край западните крайбрежия на Кипър. Втори транспортен съд - " Явуз ", дойде край полуостров Карпасия и се чака да стартира скоро изследвания, разгласи турското външно министерство.

Според Анкара кипърските турци би трябвало да вземат участие във вземането на решения по какъв начин да се разпределят приходите от въглеводородните находища. Експерти считат, че край крайбрежията на Кипър има находища от към 227 милиарда куб. м. природен газ.

В сряда Държавният департамент на Съединени американски щати прикани Анкара да спре изследванията, като ги назова " провокативна стъпка, която усилва напрежението в района ".

Израел и Египет също показаха безпокойствие от турските дейности, добавя " Ройтерс ". " Израел следи със сериозна угриженост неотдавнашните стъпки, подхванати от Турция във водите край североизточния кипърски бряг ", съобщи представителят на израелското външно министерство Емануел Нахшон и изрази цялостна поддръжка за Кипър в упражняването на суверенните му права.

В сряда египетското външно министерство съобщи, че турските проекти за сондажи " съставляват продължение на едностранните дейности, които служат за увеличение на напрежението в района на Източното Средиземноморие ".

Израел и Египет са измежду източносредиземноморските страни, които се договориха тази година да основат конгрес за основаване на районен газов пазар и за понижаване на инфраструктурните разноски.

Кипърският държавен представител Продромос Продрому съобщи пред гръцката държавна телевизия: " Република Кипър сигурно няма да се откаже от суверенните си права и нашето държавно управление пуска в деяние законовите и дипломатически средства, с които разполага ".

Островът е разграничен от 1974 година на интернационално приетата Република Кипър на юг и така наречен Севернокипърска турска република на север, приета само от Турция. Република Кипър, която не е приета от Турция, стана член на Европейски Съюз през 2004 година, напомня ДПА. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР