Страната, в която разводът е забранен. Филипините и Ватиканът са

...
Страната, в която разводът е забранен. Филипините и Ватиканът са
Коментари Харесай

Страната, в която разводът е забранен

Страната, в която разводът е неразрешен. Филипините и Ватиканът са единствените страни в света, в които разводът е неразрешен.

Това е най-съкровеното предпочитание на 41-годишната Април Тадиос от Манила: най-сетне да се разведе. Но шансът ѝ е нулев: в нейната страна разводите са неразрешени със закон.

Мъжът ѝ я напуща още преди години. Оттогава Април се грижи сама за 15-годишната си щерка. Двете живеят в последна беднотия – разполагат единствено с 12 квадратни метра жилищна повърхност. А без бракоразвод майката остава и без прехрана.

“Страдам, тъй като не мога да осигуря на щерка си това, от което тя се нуждае. Когато ме моли за нещо, все ѝ споделям: Потърпи още малко, в този момент не можем да си го позволим ”, споделя дамата.

Което Бог е съчетал, човек да не разлъчва, се споделя в Новия завет. Спазват го обаче единствено в две страни в света – във Ватикана и във Филипините това е уредено със закон. Според отец Жером Сечилано от Католическата епископална конференция на Филипините разводът не е уместно средство за разрешаване на фамилни проблеми.

“Обстоятелствата са разнообразни. Не е нужно да бъдем като другите страни. Всъщност би трябвало да се гордеем, че държим на тези неща. Че пазиме брака като институция. Така че: “Не ” на развода. ”

Църквата и страната одобряват само отменяне на брака. В тези случаи бракът все едно в никакъв случай не е съществувал черно на бяло. Но това е дълга и комплицирана процедура, която могат да си разрешат единствено богатите хора.

В огромната си част популацията на Филипините е католическо, а страната е консервативна. На този декор и в изискванията на една доста комплицирана политическа система множеството опити за промени неизбежно се провалят.

Либералният народен представител Едсел Лагман доста добре знае по какъв начин прокарването на промени непрекъснато се отсрочва – последно поради пандемията. Въпреки това таи очаквания за новия си законопроект за разводите.

“Бракът би трябвало да бъде парадайс на земята, само че някои хора минават през пъкъла. Човешко е да се бърка и доста хора страдат от това – подложени са на ужасни страдания. Особено наранени са дамите. Трябва да оказваме помощ на тези, които са в неволя ”, споделя депутатът.

Засега Април Тадиос оцелява някак, работи каквото откри – да вземем за пример като детегледачка. Вече осем години не живее с мъжа си, който въобще не ѝ оказва помощ, само че с който продължава да е обвързана в сватбен съюз. И тъй като законодателят не се грижи за нея, дамата разчита на родственици и познати.

Ако в миналото се разведе, това ще бъде най-щастливият ден в живота ѝ. А не денят на нейното встъпване в брак, твърди 41-годишната жена.

Автор: Улрих Мендген

Европейска комисия чака инфлацията в България да се забави

Страната, в която разводът е неразрешен

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР