Страната ни се стреми към повишаване на сигурността в Черно

...
Страната ни се стреми към повишаване на сигурността в Черно
Коментари Харесай

Генчовска: България разработва национална отбранителна стратегия

Страната ни се стреми към повишение на сигурността в Черно море със мощен ангажимент към Алианса, сподели заместник-министърът на защитата Теодора Генчовска по време на Второто издание на Черноморския конгрес, който се организира в София в интервала 24-26 април. Колективната защита е поръчител за въздържане и попречване на спорове в района. Развитието на процесите в Черноморския район е основно за развиването на евроатлантическата зона. Винаги сме вярвали, че сигурността на Черно море е допустима с груповите старания на НАТО и на Европейски Съюз и с целеустремено допринасяне към тези старания, добави тя.

В момента България създава национална отбранителна тактика, в която районът на Черно море ще получи специфичен фокус. Основните детайли, които ще залегнат в тактиката, са усилване на икономическото съдействие със специфичен фокус върху енергийната сигурност, повишение на политическа ангажираност и усилване на съдействието в региона на сигурността и защитата, уточни още Генчовска. Тя означи и нуждата от съдействие против хакерски атаки и когнитивно влияние. По думите ѝ груповата защита е поръчител за въздържане и попречване на спорове в района. Работим за създаване на ситуационна информираност във всички домейни – създаване на военноморски координационен център във Варна, добави Генчовска.
 Второ издание на Черноморския конгрес
Сигурността в Черноморския район е от изключителна значимост за световната сигурност, районът е мястото, което назоваваме място на замразените спорове, стартирани от Русия, сподели командирът на Военноморските сили на Съединени американски щати в Европа и Африка и командващ на Съюзното компонентно командване на НАТО в Неапол (JFC) адмирал Стюарт Мънч. Регионът е център на разнообразни бизнеси  и търговски покупко-продажби, а също така е и Източен фланг на територията на съюза на НАТО. По думите му задачата на форума е възобновяване на сигурността в района и усилване на съдействието. Според него Черноморският район ще остане място за конкуренция не сред сътрудниците и съдружниците в НАТО, а в конкуренция с Русия. 

Командирът на Военноморските сили на България контраадмирал Кирил Михайлов сподели, че през последните десетилетия страните в Черноморския район непрестанно са се стремили към непоклатимост, само че без значение от всички старания, дружно с възраждането на старите провокации пред сигурността, непрекъснато се появяват нови закани, което прави районната среда за сигурност нежна и нестабилна. Спящите спорове в района не престават да носят опасност от ескалация и утежняване на морската сигурност и сигурност. В допълнение на това Руската федерация все по-открито се опълчва на пронатовската ориентировка на прилежащите ѝ страни, които тя смяташе за неутрални и разглеждаше като своя буферна зона, сподели още той.  По думите му Русия в никакъв случай не е преставала да оказва въздействие върху целия район. Ескалацията на враждебните дейности от страна на Русия, почнала през 2008 година с нахлуването в Грузия и последвалото нелегално анексиране на Крим през през 2014 година, доближи кулминационната точка си през февруари 2022 година с пълномащабното военно навлизане в Украйна, уточни още Михайлов. По думите му тази непредизвикана съветска офанзива коренно промени обстановката на черноморската сигурност на района. Повече от година след началото на войната в Украйна, в допълнение към борбите на сушата, в морската среда последствията от спора освен засегнаха съществено комерсиалното мореплаване и локалния бизнес, само че и постановиха спомагателни задания на военноморските сили, добави Михайлов. По думите му непредсказуемостта на опасността, която съставляват плаващите мини, трансформира противоминните интервенции в ежедневна рутина за нашите военноморски сили. още контраадмирал Михайлов. 

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов уточни, че България поддържа усилването на уговорката на НАТО, водени от разбирането, че Източният фланг на Алианса и Черноморският район са значим сегмент от сигурността на евроатлантическото пространство. По думите му районът на Черно море се е трансформирал в основна стратегическа зона на опълчване сред Русия и Запада, като това се случва на Източния фланг на НАТО. Войната в Украйна води до повишение на рисковете и заканите в района. Военноморските ни сили неколкократно са обезвреждали плаващи мини в българската зона на отговорност, би трябвало да се подсигурява устойчивостта на сериозната енергийна инфраструктура в района, би трябвало да се търсят разновидности за обезпечаване на сигурността на подводната и надводната инфраструктура, уточни още адмирал Ефтимов.

Събитието се организира под егидата на служебния министър на защитата Димитър Стоянов и на началника на защитата адмирал Емил Ефтимов, а уредници са командирът на Военноморските сили на България контраадмирал Кирил Михайлов и командирът на Военноморските сили на Съединени американски щати в Европа и Африка и командващ на Съюзното компонентно командване на НАТО в Неапол (JFC) адмирал Стюарт Мънч. Основната тематика на форума е " Морската сигурност в Черно море в ера на спор “. В него вземат участие представители на Военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция, Украйна и др.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР