Страната ни отново попадна в топ 5 на лоша класация.

...
Страната ни отново попадна в топ 5 на лоша класация.
Коментари Харесай

Пети сме в Европа по смъртност от летни жеги

Страната ни още веднъж попадна в топ 5 на неприятна ранглиста. Този път се касае за смъртност от жегите през лятото на предходната година. Жертвите в цяла Европа по публични данни са над 61 000 в цяла Европа.

У нас 1277 души са умряли в този интервал и гибелта им може да се свърже с високите температури, излиза наяве от изследване, оповестено на 10 юли 2023 година в реномираното списание Nature.

Данните са от Европейския съюз, само че измежду 35-те изследвани страни има страни, които не членуват в блока. Между 30 май и 4 септември 2022 година смъртните случаи, свързани с гореща вълна, са 61 672. Над 20% от тях са регистрирани сред 18 и 24 юли.

Методологията взема поради случаи, при които гибелта е настъпила вследствие от високите температури. Учените откриват и че всяка седмица от лятото през 2022 година междинните температури в Европа са превишавали стойностите за същия миг в последните три десетилетия.

Обобщените данни от проучването, демонстрират, че множеството умряли са дами – доста от тях са над 80 години. В България измежду умрелите има 678 дами и 556 мъже.

Най-високи са равнищата на смъртност в Италия (295 на 1 млн.), Гърция (280 на 1 млн.) и Испания (237 на 1 млн.). Следва Португалия с 211 на 1 млн., а след това и България – 176 смъртни случая на милион души. Средният индикатор за Европа е 114 на 1 млн. души.

През лятото на 2023 година още веднъж има заплаха да се регистрират рекордни температури.

„ Предстоят към 8-9 дни с рисково високи температури от порядъка на от 32-33 градуса в по-хладните места до 40-42 градуса в най-горещите точки,

предизвести тази заран по Нова Тв климатологът Симеон Матев. В някои от дните има опция за съответния ден да има връх, само че безусловно върхове надали ще има.

„ Температури от 40 е градуса ще имаме в четвъртък, допустимо е да имаме и в петък, само че единствено в югоизточна България. След това в събота и неделя ще имаме къса пауза, след което другата седмица още веднъж по този начин много високи температури ще има от порядъка на 35-40 някъде докъм четвъртък, петък идната седмица. Високите температури ще основат и риск от пожари “, добави Симеон Матев.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР