Страната ни е сред най-бързо свиващите се държави на планетата.

...
Страната ни е сред най-бързо свиващите се държави на планетата.
Коментари Харесай

От Бойница към Несебър и Лондон: къде отидоха българите

Страната ни е измежду най-бързо свиващите се страни на планетата. Северна България има незабавна потребност от помощ. Миграцията и пандемията са двата огромни фактора, които изясняват десетилетието.
Община Бойница е най-бързо свиващото се обитаемо място на планетата. Шегуваме се, не можем да сме толкоз безапелационни, само че можем да кажем следното: най-малката община в България е най-бързо изчезващата в най-бързо смаляващата се като население страна в света. През 2021 година селската община във Видинско е изгубила цели 43% от популацията си по отношение на 10 години по-рано.

, които най-сетне излязоха в съвсем цялостния им тип тази седмица. Съгласно тях България е изгубила 11.5% от популацията си по отношение на 2011 година, като сега на територията на страната има малко над 6.5 млн. души. Ако продължаваме да изчезваме с този ритъм, съгласно отчета на Организация на обединените нации 2022 в края на този век страната ще има същия брой население, какъвто е имала при започване на 20 в., или 3.6 млн.

Това, несъмнено, не важи единствено за нас. Всъщност съгласно отчета целият район на Централна и Източна Европа страда от големия проблем на спадащо население и незадоволителна раждаемост. Но, споделя Организация на обединените нации, измежду страните с най-малко половин милион население най-големият спад до 2050 година ще се случи в България, Латвия, Литва, Сърбия и Украйна (докладът не взима поради резултатите от войната).
Реклама Яркочервено за Северна България
Няма област в страната, която да регистрира нарастване на популацията по отношение на предходното броене (виж графиката). Най-голям е спадът във Видин, където популацията понижава с повече от една четвърт, а минимален - в София-град, където свиването е с едвам 1.3%. Така над половината от живеещите в България са се съсредоточили в двата най-добре развити стопански региона - Югозападен и Южен централен.
Областите с двуцифрени спадове на живеещите в тях са точно на север от Стара планина. Там е най-застаряващото население, както и множеството от областите, в които делът на децата е най-нисък. Реклама
Община Бойница в действителност е добра илюстрация. Тя се намира в най-бедната част на Северна България, самата тя е селска община без бърз инфраструктурен достъп до огромни градове с изключение на Видин - огромният град, който се свива най-бързо измежду тези с над 50 хиляди души население.

Това е региона с най-ниската междинна заплата в страната, с най-висока безработица и с един от най-ниските Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. А паралелът с икономическото развиване на даден район е неминуем - десетте области с най-голям принос към Брутният вътрешен продукт по номинал (на база данни от 2019 г.) са и с минимален спад на популацията.

От топ 10 на общините над 10 хиляди души, които са изгубили най-вече население, единствено една - Девин - е в Южна България.
Проблемът с работещите
Ето и малко по-детайлна разбивка по райони - разумно най-възрастното население е останало във Видин (31.5% от всички са над 65). Следват Габрово (30.2%) и Монтана (28.2%). В общо 21 области делът на хората над 65 години по отношение на общия брой на популацията в тях е над междинния за страната. Така на 100 души в трудоспособна възраст приблизително за страната се падат по 60 в " подвластна " възраст. За съпоставяне - през 2011 година това съответствие е било 46.5.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР